Ulike årsaker til blåmerker
Det finnes mange årsaker til hvorfor noen får blåmerker lettere enn andre. Noen av årsakene kan være grunnet alvorlige underliggende sykdommer som krever behandling, men heldigvis finnes det også andre grunner til at noen lettere får blåmerker.
Noen mennesker får rett og slett lettere blåmerker, og kan plutselig merke et ømt blåmerke på leggen uten at man helt kan huske at man har slått seg.
Men hvis man opplever påfallende blåmerker uten å ha slått seg, eller andre tegn til blødningsforstyrrelser er det viktig å ta kontakt med lege for en utredning.

Blødersykdommer

Blod under neglen
Hva er egentlig et blåmerke?
Blåmerker er en blødning i huden, men fordi huden til tross for skaden har forblitt hel - altså at den ikke har utviklet seg et sår, så vil du ikke se blodet utenpå huden, men du kan se det igjennom huden i form av et blåmerke. Under huden har vi mange kar, disse karene er ofte ganske tynne og skjøre, og kan lett skades og blø. Når dette skjer vil det oppstår det et blåmerke. (1, 2, 3)
Blåmerker som oppstår uten skade
Blåmerker skal ikke oppstå uten at man har slått seg. I de fleste tilfeller har man vært borti noe, ofte med leggen eller armen, uten at man husker det, eller at sammenstøtet har vært så mildt at man ikke har tenkt over det, og dette igjen har gitt et blåmerke. Hvis man får blåmerker uten å ha skadet seg skal man ta kontakt med lege. (1, 2, 3)
Alder
Det er ingen hemmelighet at når vi blir eldre er det flere ting i kroppen vår som forandrer seg. Og det er godt kjent at dette også gjelder huden, særlig ser vi dette i form av at den blir mer rynkete. Men også tykkelsen i huden endrer seg, og det samme gjør blodkarene i huden.
Med alderen blir huden vår tynnere, og blodkarene stivere. Stive blodkar i huden gjør at det skal mindre til før de sprekker, og når de sprekker og blør dannes det blåmerker. Da hjelper det heller ikke på at også huden vår blir tynnere med alderen, og en tynnere hud vil beskytte dårligere mot slag og støt, som igjen gjør de tynne og stive blodårene mer utsatt for å sprekke. (1, 2, 3)

Blåmerker uten forklaring
Kjønn
Kjønn kan også spille en rolle når det kommer til om man lettere får blåmerker. Kvinner synes å oftere være mer utsatt for å få blåmerker. (3)

Andre årsaker
Det finnes flere medisiner som kan medføre at man lettere får blåmerker. Medisinene som kan gi økt tendens til blåmerker og blødninger er ofte svært viktig å ta for å forhindre alvorlig sykdom, og legen har ofte forskrevet dem av en veldig god grunn. Man skal derfor aldri slutte å ta medisiner fordi man opplever blåmerker uten å ha diskutert dette med legen sin først. Noen av medisinene som kan gi blåmerker er:
- Steroider: Steroider kommer blant annet både i tablettform og som krem/salve. Uansett form man tar steroider i vil de kunne medføre at man lettere får blåmerker fordi de gjør at huden blir tynnere.
- Blodfortynnende: Blodfortynnende medisiner skal motvirke at blodet lager blodpropper, og en bivirkning av disse medisinene er at man kan blø lettere. Dette gjelder alle typer blødninger, også blødninger i huden.
- Enkelte medisiner, slik som blant annet ibuprofen kan også påvirke blodplatenes evne til å klumpe seg sammen, særlig ved lengre tids bruk. Dette gjør at man er mer disponert for blant annet blåmerker.
Man tror at enkelte urter, kosttilskudd/helsekost og lignende også kan medføre økt tendens til blåmerker. Så hvis man oppsøker legen grunnet blåmerker er det viktig også å oppgi hvilken kosttilskudd/helsekost man tar, i tillegg til medisiner forskrevet av lege eller kjøpt reseptfritt på apotek. (2, 3)

Lavt antall blodplater, trombocytopeni

Blåmerker kan være bivirkninger av medisin
Spiller arv og gener en rolle?
Hvis det er en tendens i familien til å få lette blåmerker og blødninger bør man alltid vurdere om det kan foreligge en såkalt blødersykdom eller annen sykdom som påvirker blodet. Flere av disse sykdommene er arvelige og rammer derfor flere i en familie.
Sykdommer og tilstander
Hvis du lett får blåmerker, blåmerker du ikke kan forklare, andre former for unormale blødninger, har blødninger som bruker påfallende lang tid før de stopper og/eller man har kjente blodsykdommer i familien bør man oppsøke lege for utredning.
Du kan lese mer om sykdommer og tilstander som kan gi blåmerker og blødninger i artikkelen Blåmerker uten forklaring.