Når man snakker om hjerteflimmer, mener man typisk atrieflimmer. Det er en forstyrrelse i hjerterytmen, hvor hjertet slår uregelmessig, og ofte for fort. Det er en vanlig hjerterytmeforstyrrelse, særlig hos eldre.
Slik er hjertet bygd opp
Hjertet er et muskulært organ som består av fire kamre. De fire kamre samarbeider om å pumpe blod ut til lungene og resten av kroppen.
Hjertet mottar oksygenfattig blod fra kroppens vev, og sender det videre ut til lungene hvor blodet mottar oksygen, før det blir sendt tilbake til hjertet. Heretter blir blodet, som nå er rikt på oksygen, sendt ut til kroppens vev igjen. På denne måten beveger blodet seg i et evig kretsløp.
Les mer om hjertet her.

Dette er hjerteflimmer
Hjertet har en naturlig pacemaker
For at blodet kan bli pumpet effektivt ut til kroppens kretsløp, er det en forutsetning at hjertemusklene trekker seg sammen med god kraft.
Sammentrekningene i muskulaturen oppstår fordi hjertet inneholder et elektrisk ledningssystem. I høyre forkammer er det et område med spesialiserte celler, kalt sinusknuten. Dette er hjertets egne, naturlige pacemaker, som gir startsignalet for hvert nye hjerteslag.
Sinusknuten utløser altså elektriske impulser, som deretter sprer seg videre ut i hjertet gjennom det elektriske ledningssystemet. Impulsene blir normalt sendt ut regelmessig, noe som gir en jevn hjerterytme.
De elektriske impulsene fører til sammentrekning av hjertemuskulaturen. Impulsene går først igjennom høyre og venstre forkammer, og deretter videre til hjertekamrene. Det er dermed forkamrene som trekker seg sammen først, og tømmer blodet ut i hovedkamrene. Heretter trekker hovedkamrene seg sammen, og sender blodet videre ut i kroppens kretsløp.

Slik oppstår hjerteflimmer
Ved atrieflimmer blir det utløst veldig raske elektriske impulser fra andre steder i forkammeret enn sinusknuten, og det oppstår et slags elektrisk kaos i forkamrene.
Det er med andre ord ikke de elektriske impulsene fra sinusknuten som styrer hjertets takt lengre. Dette fører til at forkamrene i hjertet beveger seg mer uregelmessig, og som regel mye raskere enn normalt. Forkamrene vibrerer, eller «flimrer», derav navnet hjerteflimmer.

Hjertelege: Flere utvikler atrieflimmer og mange overser symptomene
Ikke alle de raske impulsene fra forkamrene ledes ned til de større hovedkamrene, men uregelmessigheten ledes videre, og gir derfor uregelmessig puls.
Når forkamrene flimrer, så trekker de seg ikke lenger sammen med en god kraft, og hovedkamrene i hjertet blir dermed ikke fylt helt optimalt med blod. Resultatet er at hjertet pumper mindre effektivt.
Et annet resultat er at blodet i forkamrene står mer stille. Det stillestående blodet kan komme til å klumpe sammen, og det er risiko for at små blodklumper river seg løs og blir ført med blodstrømmen opp til hjernen, hvor de kan forårsake hjerneslag. Hjerteflimmer øker derfor risikoen for å få hjerneslag, men behandling kan hjelpe med å redusere denne risikoen.

Symptomer på hjerteflimmer
Hovedsymptomet ved hjerteflimmer er uregelmessig, og ofte rask, hjerterytme. Anfallet kan vare fra et par minutter opp til et par dager, og mange vil etter hvert utvikle kronisk hjerteflimmer.

Er høy puls farlig?
Noen merker ikke at de har atrieflimmer i det hele tatt, og det blir oppdaget hos legen ved en tilfeldighet. Andre føler at hjertet «raser av sted», og bemerker selv når episoden med hjerteflimmer begynner og slutter.
Enkelte opplever brystsmerter, svimmelhet, kaldsvetting og tung pust, i tillegg til hjertebank, og da bør man ringe 113.