Lege svarer:

Er det farlig når hjertet slår et ekstra slag?

Ekstraslag er normalt og ofte helt ufarlig. For noen henger det sammen med hjertesykdom.

HJERTERYTMEN: Den normale hjerterytmen blir av og til avbrutt av et ekstraslag. Foto: megaflopp / Shutterstock / NTB
HJERTERYTMEN: Den normale hjerterytmen blir av og til avbrutt av et ekstraslag. Foto: megaflopp / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange har opplevd et eller flere tilfeller hvor hjertet slår et ekstra slag. I stressede perioder opplever du kanskje at ekstraslagene kommer oftere, for deretter forsvinner av seg selv igjen når du føler deg mer ovenpå.

Men er det egentlig farlig når hjertet slår et ekstra slag? Og når bør du reagere og søke lege?

Oftest normalt og ufarlig

At hjertet slår et ekstra slag kalles på fagspråk ekstrasystoler. Det kan føles som om at hjertet «hopper over et slag», eller som hjertebank.

Ekstraslag er normalt, og oftest ufarlig. Hjertefriske mennesker kan ha flere hundre ekstraslag hver dag. Det er sjeldent at ekstraslag er tegn på sykdom i hjertet.

Når kan ekstraslag være farlig?

Ekstraslag er et svært vanlig fenomen, og for de fleste er det ikke forbundet med underliggende sykdom. I sjeldne tilfeller kan ekstraslag imidlertid være forbundet med hjertesykdom.

Ekstraslag kan forekomme hos pasienter med underliggende hjertesykdom, andre hjerterytmeforstyrrelser eller forstyrrelser i saltbalansen i blodet.

Hvis du får mange ekstraslag i forbindelse med trening, kan dette være tegn på underliggende hjertesykdom.

Hjertelege Wasim og legebror Naeem Zahid forklarer hjerterytmeforstyrrelsen atrieflimmer. Video: Lommelegen Vis mer

I noen tilfeller kan ekstraslag også trigge mere alvorlige hjerterytmeforstyrrelser. Hvis du har underliggende hjertesykdom kan mange hyppige ekstraslag etter hverandre føre til kaotiske og farlige hjerterytmer og plutselig død.

Over 10 000 til 20 000 ekstraslag hvert døgn kan i seg selv påvirke hjertet og svekke hjertefunksjonen over tid.

Hvorfor slår hjertet et ekstra slag?

Et ekstraslag avbryter den normale hjerterytmen. Årsaken er at det oppstår elektriske impulser på et unormalt sted i hjertet, noe som fører til at den normale hjerterytmen blir forstyrret.

Da ekstraslaget avbryter den normale hjerterytmen før hjertekamrene har hatt tid til å bli fylt opp med blod, kommer det mindre blod ut i kroppen. De fleste merker ikke dette ekstraslaget, da det er svakere enn et vanlig hjerteslag.

Ekstraslaget følges av en liten pause i hjerterytmen, hvor hjertekamrene fylles med mere enn den vanlige mengden blod, for å kompensere for det mindre ekstraslaget. Når hjertet pumper mer blod ut enn vanlig føles hjerteslaget som kraftigere enn normalt.

Som regel er det pausen og det litt kraftigere slaget du opplever som at hjertet «hopper over et slag,» eller som hjertebank.

Forskjellige typer ekstraslag

De elektriske impulsene som er årsak til ekstraslag kan både komme fra forkamrene og hovedkamrene i hjertet. Hvis de kommer fra forkamrene kalles de supraventrikulære ekstrasystoler, og hvis de kommer fra hovedkamrene kalles de ventrikulære ekstrasystoler.

Hvis legen fanger opp et ekstraslag ved en EKG-undersøkelse, er det lett å se hvilken type det dreier seg om.

Les mer om de forskjellige typene ekstraslag her.

Faktorer som øker risikoen for ekstraslag

Ekstraslag kan henge sammen med en stresset livssituasjon, og mange opplever forverring ved for eksempel søvnmangel. Det er ikke uvanlig hvis du først legger merke til ekstraslagene når du skal slappe av.

Faktorer som øker risikoen for ekstraslag er:

  • Koffein
  • Tobakk
  • Alkohol
  • Angst og stress
  • Kokain og metamfetamin
  • Hjertesykdom, som medfødt hjertesykdom, iskemisk hjertesykdom, hjertesvikt og kardiomyopati.
  • For høyt stoffskifte
  • Visse medisiner

Når søke lege?

Hvis du har ekstraslag og opplever følgende bør du søke lege:

  • Du har mange ekstraslag og opplever dem som plagsomme.
  • Symptomer som svimmelhet, besvimelse -eller nærbesvimelse, brystsmerter eller påvirket pust i forbindelse med ekstraslagene.
  • Du får flere ekstraslag når du er fysisk aktiv.
  • Du har familiemedlemmer med hjertesykdom, epilepsianfall eller besvimelser, eller det er plutselige dødsfall i familien, inklusiv krybbedød.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer