Dyp venetrombose:

Denne sykdommen kan oppstå på lange flyreiser

Det er blitt veldig vanlig med ferier til fjerne destinasjoner. Ved lange flyturer bør man ta forholdsregler for å unngå sykdom og komplikasjoner.

FLYREISER: Lange flyreiser øker risikoen for blodpropp i beinet. Bilde: Lukas Gojda / Shutterstock / NTB
FLYREISER: Lange flyreiser øker risikoen for blodpropp i beinet. Bilde: Lukas Gojda / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Flybillettene er bestilt. Kofferten er pakket. Du er klar. Etter flere år med reiserestriksjoner kan du endelig komme på ferie igjen. Foran deg venter mange timer i flysetet, og du har innstilt deg på noen få turer på toalettet, men ellers lite bevegelse.

Denne planen bør du nå endre.

Lang flyreise øker risikoen for blodpropp i benet

Lange flyturer med høyt lufttrykk, og mange timer med lite bevegelse, kan nemlig øke risikoen for blodpropp i beinet, på fagspråk kalt «dyp venetrombose».

Blodpropp i beinet er en alvorlig sykdom som krever behandling. Det oppstår når det blir dannet en blodpropp i en eller flere av venene som løper dypt imellom muskulaturen. Ofte er blodproppen lokalisert i et av beina, men den kan også forekomme i bekkenet, magen eller armen.

Symptomer på blodpropp i benet

Vanlige symptomer er:

  • Smerter i beinet.
  • Væskeopphopning i beinet, også kalt ødem.
  • Økt hudtemperatur.
  • Rød eller misfarget hud.
  • Tydelige overflatiske vener.
Blodpropp er en betegnelse på i alle fall to ulike sykdomstilstander, hvor symptomene avhenger av hvor i karsystemet den oppstår. Allmennlege Brynjulf Barexstein og spesialist Olaf Rødevand forklarer. Video: Lommelegen Vis mer

Noen mennesker har ingen symptomer på blodpropp i beinet.

Ved blodpropp i beinet er det risiko for alvorlige komplikasjoner, blant annet blodpropp i lungene. Det er fordi blodproppen, eller fragmenter av blodproppen, blir fraktet med blodet til lungene.

Blodpropp i lungene kan være livsfarlig. Symptomer på dette kan være smerter i brystet, hoste og pusteproblemer.

Slik kan blodpropp i beinet se ut

Hvem tilhører risikogruppen?

Risikoen for blodpropp i beinet er større for gravide, kvinner som bruker p-piller og eldre mennesker. I tillegg har man økt risiko hvis man er betydelig overvektig, er nyoperert eller har vært skadet for nylig, har en kreftdiagnose eller har hatt blodpropp i beinet tidligere.

Dette kan du gjøre for å forebygge blodpropp

Uansett om man tilhører risikogruppen eller ikke, kan man selv være med på å forebygge blodpropp i beinet. Hvis reisen varer mer enn 4 timer, bør man følge disse rådene for å forebygge blodpropp:

  • Gjør bevegelser med bena mens du sitter ned. For eksempel kan du bøye og strekke både føtter og tær hver halve time, lage sirkler med føttene og trykke tåballene hardt ned mot gulvet.
  • Gå rundt i flyet med jevne mellomrom, for eksempel hver halvt til hele time. Finn eventuelt et sted hvor du lager noen strekkøvelser eller benbøyninger.
  • Unngå sovetabletter. Tablettene gjør at du faller i dyp søvn og dermed ikke får gjort øvelsene.
  • Bruk støttestrømper. Det bidrar til at blodet flyter jevnt gjennom venene i beina. Apoteket kan veilede deg slik at du får den riktige størrelse.
  • Unngå stramtsittende tøy.
  • Drikk mye alkoholfri drikke.
  • Noen blir anbefalt å ta reseptbelagte legemidler for å redusere risikoen for blodpropp.

Når skal man kontakte lege?

Har du mistanke om blodpropp i beinet, bør du kontakte lege med det samme, slik at det kan bli undersøkt. Ofte vil det være nødvendig med en ultralydundersøkelse av beinet.

Det er viktig å være oppmerksom på at blodpropper i beinet etter lange flyreiser kan ses helt opp til 8 uker etter reisen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer