Blod i hjerteposen

Medisinsk betegnelse: perikardtamponade, som kan lede til hjertetamponade.

Blod i hjerteposen

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I brystkassa (thorax) ligger hjertet godt beskyttet av lungevev. Hjertet er omgitt av en tynn hinne som kalles hjerteposen eller perikard. Normalt inneholder perikardhulen inntil 50 ml klar væske som sørger for at hjertet kan bevege seg friksjonsfritt under hjerteslagene.

Dersom det oppstår en blødning i hjertets overflate enten på grunn av skade mot brystkassa eller etter operasjon på hjertet vil blødningen samle seg i posen.

Blir det mye blod i hjerteposen, har ikke hjertet lenger plass til å slå normalt. Denne tilstanden kalles hjertetamponade.

Årsaker

Det er stort sett alltid omstendigheter rundt personer som leder til mistanke om hjertetamponade:

  • På ulykkessted
  • Nylig hjerteoperert
  • Pågående hjertekateterisering. Dette kan også oppstå på sykehus ved behandling av hjerteinfarkt ved kateterisering (PCI) som er en moderne behandling av dagens invasive behandling av hjerteinfarkt.

Tilstanden opptrer svært sjeldent spontant. Imidlertid kan det danne seg væske i hjerteposen som ikke er blod. Det kan man se ved betennelse og revmatiske sykdommer. Tilstanden kalles perikarditt med perikardvæske og leder sjeldent til tamponade.

Symptomer

Symptomene avhenger av hvor stor blødningen er. Ved en arteriell blødning fylles hjerteposen i løpet av få minutter og personen mister bevissthet på grunn av manglende blodtilførsel til hjernen. Blodtrykket er lavt og pulsen er ikke følbar. Dette er en kritisk situasjon som krever evakuering av blodet umiddelbart hvis personen skal overleve. Dette kan trenet personell (luftambulanselege) kunne utføre på skadested ved å legge et dren inn til hjertet veiledet av ultralyd. Dersom dette skjer etter en operasjon på hjertet, vil personen ha større sannsynlighet for overlevelse da kompetent personell er umiddelbart tilgjengelig. Ultralydveiledet drensinnleggelse eller akutt kirurgi vil løse problemet.

Ved langsommere blødning i hjerteposen, for eksempel en veneblødning, vil symptomene komme gradvis i løpet av timer. Pasienten føler seg dårlig, tungpustet, og er nær besvimelse. Venene på halsen vil typisk være utspilte fordi blodet samler seg opp før hjertet.

Behandling

Avlastning med drenasje av blodet er nødvendig for å redde livet til personen. Om du skulle komme til et skadested, vil det å sørge for frie luftveier og stabilt sideleie være viktigst. Ring etter hjelp, 113 vil være helt avgjørende.

Kilder

Denne artikkelen ble revidert 28.10.18 Alf Kristoffer Ødegaard
Kilder ved revisjon: uptodate.com
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, 2000

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer