Blod i hjerteposen

Medisinsk betegnelse: perikardtamponade, som kan lede til hjertetamponade.

I brystkassa (thorax) ligger hjertet godt beskyttet av lungevev. Hjertet er omgitt av en tynn hinne som kalles hjerteposen eller perikard. Normalt inneholder perikardhulen inntil 50 ml klar væske som sørger for at hjertet kan bevege seg friksjonsfritt under hjerteslagene.

Dersom det oppstår en blødning i hjertets overflate enten på grunn av skade mot brystkassa eller etter operasjon på hjertet vil blødningen samle seg i posen.

Blir det mye blod i hjerteposen, har ikke hjertet lenger plass til å slå normalt. Denne tilstanden kalles hjertetamponade.

Les også:
Perikarditt

Perikarditt

Årsaker

Det er stort sett alltid omstendigheter rundt personer som leder til mistanke om hjertetamponade:

  • På ulykkessted
  • Nylig hjerteoperert
  • Pågående hjertekateterisering. Dette kan også oppstå på sykehus ved behandling av hjerteinfarkt ved kateterisering (PCI) som er en moderne behandling av dagens invasive behandling av hjerteinfarkt.

Tilstanden opptrer svært sjeldent spontant. Imidlertid kan det danne seg væske i hjerteposen som ikke er blod. Det kan man se ved betennelse og revmatiske sykdommer. Tilstanden kalles perikarditt med perikardvæske og leder sjeldent til tamponade.

Symptomer

Symptomene avhenger av hvor stor blødningen er. Ved en arteriell blødning fylles hjerteposen i løpet av få minutter og personen mister bevissthet på grunn av manglende blodtilførsel til hjernen. Blodtrykket er lavt og pulsen er ikke følbar. Dette er en kritisk situasjon som krever evakuering av blodet umiddelbart hvis personen skal overleve. Dette kan trenet personell (luftambulanselege) kunne utføre på skadested ved å legge et dren inn til hjertet veiledet av ultralyd. Dersom dette skjer etter en operasjon på hjertet, vil personen ha større sannsynlighet for overlevelse da kompetent personell er umiddelbart tilgjengelig. Ultralydveiledet drensinnleggelse eller akutt kirurgi vil løse problemet.

Ved langsommere blødning i hjerteposen, for eksempel en veneblødning, vil symptomene komme gradvis i løpet av timer. Pasienten føler seg dårlig, tungpustet, og er nær besvimelse. Venene på halsen vil typisk være utspilte fordi blodet samler seg opp før hjertet.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Behandling

Avlastning med drenasje av blodet er nødvendig for å redde livet til personen. Om du skulle komme til et skadested, vil det å sørge for frie luftveier og stabilt sideleie være viktigst. Ring etter hjelp, 113 vil være helt avgjørende.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder

Denne artikkelen ble revidert 28.10.18 Alf Kristoffer Ødegaard
Kilder ved revisjon: uptodate.com
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, 2000