Alle over 30 år bør vite kolesteroltallene sine

Høyt kolesterol gir ingen symptomer, men kan øke risikoen for alvorlig sykdom. Be legen om en «lipidprofil» for å undersøke kolesteroltallene dine.

BLODPRØVE: Legen undersøker kolesterolnivået ditt ved hjelp av en blodprøve. Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB
BLODPRØVE: Legen undersøker kolesterolnivået ditt ved hjelp av en blodprøve. Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Høyt kolesterol gir ingen symptomer i seg selv, men øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag. Risikoen for høyt kolesterol stiger typisk med alderen, men selv unge mennesker kan ha for høyt kolesterol. Noen er også arvelig utsatt.

Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen bør alle voksne over 30 år kjenne kolesteroltallene sine.

Hva betyr det å ha høyt kolesterol?

Kolesterol er et livsviktig fettstoff og en viktig byggesten i kroppen. Har man for høyt innhold av kolesterol i kroppen kan dette imidlertid øke risikoen for en rekke sykdommer.

Med høyt kolesterol mener man høye nivåer av det total kolesterolet, og LDL-kolesterolet. Også forholdet mellom HDL og LDL har betydning.

Les mer om hva blodprøvesvarene for kolesterol betyr her.

Høyt kolesterol er ikke en sykdom i seg selv, men en tilstand som øker risikoen for at man får åreforkalkning. Åreforkalkning kan blant annet føre til hjerteinfarkt, hjerneslag, nyresvikt, hjertekrampe eller kramper i bena når man går.

Sjekk kolesterolnivået ditt!

Du kan sjekke kolesterolnivået hos fastlegen, som vil ta blodprøver som kalles «lipidprofil». Du bør faste i 12 timer før du skal ta blodprøven, så det er en fordel å få legetime om morgenen. Du skal heller ikke ha drukket alkohol det siste døgnet.

Hvis noen i familien har fått påvist arvelig forhøyet kolesterol, eller har fått hjerte- og karsykdom i ung alder, er det viktig at du ber om en lipidprofil, uansett alder.

Gir ingen symptomer

Høye kolesterolverdier gir normalt ingen symptomer. Man kan være slank å ha høyt kolesterol, eller overvektig og ha normalt kolesterol.

Høyt kolesterol oppdages ved en blodprøve, og det er derfor viktig å sjekke kolesterolverdiene med jevne mellomrom.

Du kan selv forebygge for høyt kolesterol

En sunn livsstil kan forebygge for høyt kolesterol. Mye mettet fett og transfett, mye sukker, lite fysisk aktivitet, røyking, alkohol og overvekt øker risikoen for høyt kolesterol.

Du kan selv forebygge for høyt kolesterol ved å følge disse rådene:

  • Følg de nasjonale kostrådene og spis de riktige mengder mat. Selv for store mengder av sunn mat kan føre til overvekt.
  • Skjær ned på mettet fett, transfett, sukker og alkohol.
  • Sørg for å holde deg fysisk aktiv med regelmessig trening, helst hver dag.
  • Gå ned i vekt hvis du er overvektig.
  • Dump røyken

Forhøyet kolesterol kan også være en arvelig sykdom. Det kalles Familiær Hyperkolesterolemi, og man tror at så mange som 1 av 200 kan ha tilstanden.

For noen vil endringer i kosthold og livsstil være nok til å få kolesterolet i balanse. Hvis det ikke lykkes, vil legen anbefale kolesterolsenkende legemidler.

Noen trenger behandling med legemidler

Endringer i kosthold- og livsstil er en viktig del av behandlingen av for høyt kolesterol, uansett om legen anbefaler medisinsk behandling eller ikke. Sannsynligheten for at legen anbefaler legemidler øker dersom:

  • Livsstilsendringer ikke er nok til å endre kolesterolet.
  • Nivået av det dårlige LDL-kolesterolet er svært høyt.
  • Du har en høy risiko for hjerte- og karlidelser.

Hvis legen anbefaler behandling med legemidler, er det en grunn til det, og du bør ikke stoppe behandlingen før du har rådført deg med lege. I stedet kan du be om en kontroll av kolesterolnivået etter et halvt år, slik at behandlingen eventuelt kan justeres.

De mest effektive legemidlene kalles statiner. Statiner kan gi bivirkninger, men disse er sjeldne. Noen personer får muskelsmerter eller muskelskade. Medisinen kan i sjeldne tilfeller påvirke leveren, men det kan undersøkes med en blodprøve.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer