Å fly med hjerteproblemer

Hjerteproblemer og flyging går ikke alltid så godt sammen. Selv om alvorlige konsekvenser under flyreisen er et lite problem, finnes det et par ting det kan være lurt å ha i bakhodet.

TÅLER HJERTET FLYTUREN? De fleste kan reise med fly, hvis hjertesykdommen er behandlet og stabil. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
TÅLER HJERTET FLYTUREN? De fleste kan reise med fly, hvis hjertesykdommen er behandlet og stabil. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvis du har en hjertesykdom er det viktig at du snakker med legen din om det er greit å reise med fly, og at det ikke utgjør noen risiko for din helse. Siden folk er så forskjellige trenger man en individuell vurdering - et hjerteinfarkt kan for eksempel være lite og relativt uproblematisk. eller det kan være stort og ødelegge store deler av hjertemuskulaturen.

Flyselskap kan ha ulike retningslinjer for hvilke hjertesykdommer man tillater pasienter å fly med, og regulert etter hvor lenge det er siden du fikk en diagnose. Dette er fordi de ønsker å redusere muligheten for akutte tilstander om bord, og de vil også sikre seg juridisk hvis noe skulle skje på turen.

PLANLEGG I GOD TID: Mange blir stresset av å reise, spesielt om de ikke er vant med det. Planlegg i god tid, og gjør reisen så enkel som mulig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PLANLEGG I GOD TID: Mange blir stresset av å reise, spesielt om de ikke er vant med det. Planlegg i god tid, og gjør reisen så enkel som mulig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvis du har en hjertesykdom og skal ut å fly, rådes man til å planlegge god tid i forveien, gjerne 4-6 uker. Gjør reisen og reiseruten enkel, slik at man trenger stresse minst mulig, og man bør ha tenkt på ting som forsikring, at man har med seg sine medisiner, og informasjon om tilstand og eventuelt pacemaker. Sist, men ikke minst må man føle seg i god nok form til å gjennomføre reisen uten problemer.

Vurder risikoen

Sannsynligheten for at du kommer til å få problemer om bord i flyet er som regel liten, men det finnes noen unntak.

– Det store skillet her går ikke mellom ulike typer hjertesykdommer. Det vesentlige blir å vurdere om sykdommen er stabil eller ikke, har overlege dr.med. Bjørn Bendz ved Hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet tidligere fortalt Lommelegen.

Hvis du har en stabil hjertelidelse er det nokså trygt å fly.
– Jo mer som skal til for at du at du får symptomer, jo mer stabil er sykdommen din. Så med andre ord – hvis du har symptomer når du ligger på sofaen, bør du ikke reise med fly, mener Bendz.

Har du en ustabil hjertelidelse, eller en sykdom som ikke er godt nok medisinert eller behandlet, med stadige brystsmerter, hjerterytmeproblemer eller mye tungpustethet på grunn av hjertesvikt, råder Bendz deg altså til å være hjemme – i hvert fall til du har snakket med legen din: – Før man drar på tur, bør en eventuell hjertelidelse alltid være utredet.

Bendz mener at man må veie turens formål opp mot risikoen man tar.
– Må man, så må man, men dreier det seg bare om fornøyelser, bør reisen utsettes, sier han.

Pacemaker

Før flyreise bør du sørge for å ha med dokumentasjon på at du har pacemaker og/eller ICD (implantert hjertestarter), både på norsk og engelsk. Dette kan også være svært nyttig om man må på sykehus i utlandet.

TA MED DOKUMENTASJON: Det finnes flere typer pacemakere - sørg for å ha med dokumentasjon når du reiser. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TA MED DOKUMENTASJON: Det finnes flere typer pacemakere - sørg for å ha med dokumentasjon når du reiser. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

I Norge tilbys alle flypassasjerer med pacemakere og implanterte nervesimulatorer å slippe å gå gjennom metalldetektor, men sikkerhetskontrolleres ved hjelp av håndsøk.

I utlandet er det også viktig at du gir beskjed om at du har pacemaker og/eller ICD før du går gjennom sikkerhetskontrollen på utenlandske flyplasser, men prosedyrene kan være annerledes der.

LES OGSÅ: Pacemaker

Disse hjertesykdommene bør du ikke fly med

Er man i tvil bør man forhøre seg med legen sin. Her er en generell liste over hvilke hjertesykdommer man sterkt bør vurdere å ikke fly med. Flyselskapene har ofte egne lister over hvile tilstander de ikke tillater.

USTABIL TILSTAND: Forhør deg med legen din. Hvis hjertesykdommen din er ustabil, uavklart eller ikke godt nok behandlet, er du ikke kandidat for å fly. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
USTABIL TILSTAND: Forhør deg med legen din. Hvis hjertesykdommen din er ustabil, uavklart eller ikke godt nok behandlet, er du ikke kandidat for å fly. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Hjertesykdom.

Det er flere grunner til at man ikke bør fly med ovennevnte tilstander. Etter for eksempel kirurgi i brysthulen kan det finnes luft som enda ikke er absorbert. Når trykket synker under en flytur vil denne luften utvide seg og kunne forårsake farlige komplikasjoner. En ustabil hjertekrampe kan føre til hjerteinfarkt og andre kritiske tilstander, mens et ukontrollert blodtrykk kan føre til et hjerneslag.

LES OGSÅ: Punktert lungesekk (pneumothorax).

– Man tror også at lav surstoffmetning fører til at man får raskere puls, samtidig som man hyperventilerer litt. Kombinert med en eventuell flyskrekk eller en reise som gjerne er stressende nok i seg selv, kan dette i sjeldne tilfeller altså fremkalle et hjerteinfarkt hos hjertesyke personer – som i ytterste konsekvens kan ende med hjertestans, advarer Bendz.

– Et annet moment som taler mot å fly med en hjertesykdom, er hva som kan skje hvis du skulle få problemer med hjertet. I en slik situasjon er det ikke ideelt å befinne seg om bord i et fly. Det finnes kanskje ikke kyndige personer som kan hjelpe deg, og heller ikke riktig utstyr og medisiner. Om du skulle få et hjerteinfarkt, vil antakeligvis flyet nødlande, og da blir spørsmålet hva slags behandling som er tilgjengelig der hvor flyet lander, understreker han.

Blodpropp

Hvis du skal sitte lenge på flyet er det også en økt risiko for blodpropp. Prøv å bevege deg noe, reis deg å gå hvis det er mulig. Få i deg nok drikke. Støttestrømper kan også forhindre utvikling av blodpropp.

FOREBYGG BLODPROPP: Lange flyturer er en risikofaktor for blodpropp i leggvenene. Beveg deg, drikk nok væske, og bruk gjerne støttestrømper for å forebygge dette. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FOREBYGG BLODPROPP: Lange flyturer er en risikofaktor for blodpropp i leggvenene. Beveg deg, drikk nok væske, og bruk gjerne støttestrømper for å forebygge dette. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

LES MER: Dyp venetrombose

Oksygen under turen?

Noen personer, i hovedsak de med KOLS og lungesykdommer, men også hjertesyke, kan ha behov for oksygentilførsel underveis på lange flyturer. Dersom man har behov for dette, bør man forhøre seg med det aktuelle flyselskapet i god tid før avreise. De fleste flyselskaper vil kreve at man bruker oksygen som utleveres av flyselskapet, heller enn personlige oksygenenheter.

Gode råd

Bendz beroliger alle som er bekymret med at det som regel går bra hvis man følger de generelle, fornuftige rådene som gis både hjertepasienter og andre som skal ut og fly.

– Man må først og fremst huske å ta medisinene sine. Ellers er mer generelle råd å ikke kle seg i for tettsittende klær, drikke mye vann, og unngå for mye alkohol, kaffe og te. Det er dessuten alltid bra å strekke litt på seg under reisen, sier han.

Mange av disse rådene gjelder alle som skal ut og fly, men Bendz understreker at jo sykere man er, jo nøyere må man følge slike råd.

Hvis man har hjertesykdom og skal ut og fly, er det blant annet viktig å:

  • Vite hvilken sykdom man har.
  • Huske å ha med medisinene sine – gjerne både i håndbagasjen og i den innsjekkede bagasjen, som en ekstra sikkerhet.
  • Ha med seg informasjon om diagnosen, og gjerne også en erklæring fra legen som har skrevet ut medisinene som forklarer hva medisinene man har med seg er, både for å være best mulig sikret hvis noe skulle skje, og for å unngå problemer i sikkerhetskontrollen og tollen.
  • Kontakte flyselskapet i god tid hvis du trenger oksygen, spesiell mat, hjelp til å komme om bord eller ønsker en spesiell plassering i flyet.
  • Tenk også på hvordan du skal forskyve medisineringen i forhold til tidssonen du skal til. Husk dessuten å sjekke forsikringen din før du drar. Hvis du nettopp har vært gjennom forandringer i sykdommen din, er det store muligheter for at forsikringen ikke vil gjelde hvis du blir verre av samme sykdom..

LES OGSÅ: De første symptomene på hjertesykdom.

Kilder

Denne saken ble opprinnelig skrevet 28.03.2008 av journalist Kristin Alsvik. Daværende kilder: Bjørn Bendz, overlege dr.med. ved Hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet. Oppdatert 03.07.19. av Rune Erlandsen, lege. Kilder til revisjon:
1) NHS, Travelling with a heart condition
2) Chest Heart and Stroke Scotland, Flying with a heart condition

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer