7 tegn på heteslag

Heteslag kan forekomme ved langvarig opphold i varmt vær, eller ved hard fysisk aktivitet i varmen. Disse tegnene bør alle kjenne!

HETESLAG: Sol og høy temperatur kan medføre heteslag. Bilde: New Africa / Shutterstock / NTB
HETESLAG: Sol og høy temperatur kan medføre heteslag. Bilde: New Africa / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Uansett om man oppholder seg i Syden eller om man blir hjemme i Norge, kan det forekomme hetebølger og høye temperaturer, som øker risikoen for å utvikle heteslag.

Hvilke tegn på heteslag bør man være oppmerksom på? Og når skal man søke lege?

Hva er heteslag?

Heteslag blir også kalt for solstikk. Det er en tilstand med sterkt økt kroppstemperatur (over 40 grader celsius), kombinert med lavt blodtrykk, nevrologiske symptomer, nedsatt bevissthet eller bevisstløshet. I alvorlige tilfeller kan det oppstå kramper, organsvikt og fare for livet.

Heteslag oppstår typisk etter langvarig opphold under den varme sola, eller ved hard trening i varmt klima.

Faktorer som kan medvirke til heteslag er alkoholinntak, da det påvirker kroppens evne til å regulere temperaturen, for lite væskeinntak eller for mange lag med klær.

7 tegn på heteslag

  1. Kroppstemperatur over 40 grader celsius, målt i endetarmen. Dette tegnet skal være til stede hvis det er snakk om heteslag.
  2. Forvirring, irritabilitet, påvirket tale, nedsatt bevissthet, bevisstløshet eller kramper.
  3. Økende utilpasshet med hodepine, svimmelhet, kvalme eller følelse av utmattelse.
  4. Høyere puls og hjertebank.
  5. Blussende rød og tørr hud. Typisk vil kroppen svette mindre, eller slett ikke.
  6. Mindre urinproduksjon med tiltakende mørk gul farge.
  7. Intens tørst.

Heteutmattelse er mindre alvorlig enn heteslag

Heteutmattelse forekommer når man har lett forhøyet kroppstemperatur (mellom 37,5 og 40 grader celsius), men ikke har nevrologiske symptomer eller påvirket bevissthet.

Symptomene kan likne de man får ved et heteslag, men er mindre alvorlige, og det er ingen nevrologiske symptomer. Motsatt heteslag vil man ved heteutmattelse typisk ha kjølig, fuktig og svett hud.

Dette øker risikoen for heteslag

Det er flere faktorer som øker risikoen for å utvikle heteslag. Små barn og eldre mennesker har større risiko, da de oftere blir dehydrert, og har lettere påvirkelig nervesystem.

Også hvis man lider av kronisk sykdom, som for eksempel hjerte- eller lungesykdom, er risikoen for å utvikle heteslag større.

Mennesker som utøver hard fysisk trening i varmt vær har også ekstra risiko for heteslag. Det kan for eksempel dreie seg om militærtrening, fotball, maratonløp, triatlon eller langdistanseløp i varmt vær.

Under hetebølger, eller ved reiser til varme land, er kroppen ikke vant til det varme været, og man kan da oppleve symptomer på heteslag hvis ikke man er forsiktig og unngår overoppheting.

Enkelte medisiner øker i tillegg risikoen heteslag i varmt vær. Man bør være spesielt forsiktig i varmen hvis man får medisiner som gjør blodårene mer snevre (såkalte vasokonstriktorer), medisiner som regulerer blodtrykket ved å blokkere adrenalin (betablokkere), vanndrivende medisiner, medisiner som reduserer psykotiske symptomer eller antidepressiver.

I tillegg vil risikoen være større hvis man har drukket alkohol eller tatt narkotiske stoffer som MDMA eller kokain, samt hvis man har for varm påkledning.

Dette bør man gjøre ved tegn på heteslag

Ved symptomer på heteslag bør man søke lege umiddelbart. Hvis man ikke reagerer raskt ved heteslag, kan flere organer i kroppen bli permanent skadet, og i verste fall kan man dø.

Mens man venter på legehjelp bør man gjøre følgende:

  • Oppsøk skygge eller gå innenfor i aircondition.
  • Fjern tøy.
  • Avkjøl kroppen så fort som mulig. Avkjølingen kan foregå på forskjellige måter avhengig av hva man har i nærheten. For eksempel kan man ta et kaldt bad, en kald dusj, eller spyle seg med hageslangen. Man kan også legge pakker med is, eller kalde, våte håndklær, på hodet og nakken, i lysken og under armhulene.
  • Drikk rikelig med kald væske.

Hvis det dreier som heteutmattelse, kan man gjøre noen tiltak selv før man ringer til legen, for å se om det kan hjelpe tilstanden. Man bør stoppe all aktivitet, søke skygge og drikk kaldt vann eller annen kald væske.

Hvis symptomene blir verre, ikke går raskt over, eller man utvikler nevrologiske symptomer bør man kontakte legen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer