Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utposning på hovedpulsåren.

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 77 år og har for 5 årstiden fått konstatert forstørrelse av aorta ut fra hjertet. Diameter er 48 mm. Jeg har en gang for året hatt CT kontroll av hele åren ned til lysken, og det er ingen øking eller andre unormale forandringer siden det som ble observert for 5 år siden. Jeg er ikke røker, moderat med alkohol, i bra fysisk form, men noe overvektig. Jeg har ofte (ufrivillig) bytte av fastlege, og begynner å tvile på om de setter seg inn i historien. CT undersøkelsene er utført på Unilab. Det jeg lurer på er om det ikke er behov for en sjekk hos en spesialist etter disse 5 årene. Jeg har kronisk A3 flimmer, og har hatt det minst i 20 år. (Lav frekvens)Jeg har og gått med for høyt blodtrykk i mange år, men har nå medisinert det ned til mellom 100/70 - 120/85.

Mann 77
Svar

Hei !

Du er en mann på 77 år som for fem år siden har fått påvist en forstørrelse av aorta ut fra hjertet. Diameteren har vært stabil på 48 mm. Du har tatt CT-kontroll en gang i året av hele åren fra hjertet tl lysken. Du har ikke hatt endringer av pulsåren på fem år. Du lurer på om det er behov for en undersøkelse hos en spesialist etter disse årene. Du har en atrieflimmer med rimelig frekvens som du har hatt i 20 år. Du har i tillegg et BT mellom 100/70-120/85.  For det første så har du altså et stabilt aneurisme på 48 mm. Om det er slik at hovedpulsåren er  utvidet kun ut fra hjertet (aorta ascendens) og til aortabuen og det var vært uforandret på 48 mm i fem år, så er det ikke nødvendig å kontrollere dette hvert år. En av årsakene til en slik utvidelse hovedpulsåren er blant annet høyt blodtrykk, som du er godt behandlet for. Hensikten med å kontrollere dette er at skal kunne opereres om det utvider seg til 6 cm.  Du er 77 år og utvidelsen av hovedpulsåren har vært uforandret i fem år. Det er deefor lite trolig at hovedpulsåren din vil komme til å utvide seg betydelig, slik at det er liten sannsynlighet for at du vil bli operert for denne utposningen av hovedpulsåren alene.  Vi opererer av og til slike slike utvidelser av hovedpulsåren om vi samtidig opererer for andre hjertesykdommer som tette kransårer eller syke hjerteklaffer og at pasienten samtidig har en utvidelse av hovedpulsåren, men ved en isolert utvidelse av hovedpulsåren er kriteriet for å operere en slik isolert utvidelse av hovedpulsåren  at diameteren på hovedpulsåren er minst 6 cm eller større.  

Det er ikke behov for å kontrollere deg hos en spesialist dersom denne utvidelsen kun er i den oppadstigende delen av av hovedpulsåren (aorta) og resten av aorta har normal diameter. Du behøver heller ikke å ta CT-undersøkelse hvert år, og det er til og med uheldig på grunn av stråledosen du da får. Jeg ville foreslå at du kontrollerte kun hovedpulsåren  brysthulen om 2 år og om utvidelsen fortsatt er stabil om 2 år, deretter ta en kontroll etter 3 år  og da vurdere å avslutte videre kontroller av utvidelsen, dersom hovedpulsåren ikke har utvidet seg ytterligere . Du vil da være 82 år.  Dersom det r slik at du har en forandring av hovedpulsåren også i magen på 48 mm så bør du henvises til en spesialist i karkirurgi. Disse opereres vanligvis hos menn når de når 55 mm. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-