Utposning på hovedpulsåren-aneurisme

Spørsmål

Har fått påvist aortaaneurisme på max 37mm. Som hypokonder er jeg livredd. Hva skjer nå? Er dette kritisk? Overlever jeg dette? I tillegg har jeg hørt at kirurgi er livsfarlig hvor det er nærmest flaks at en overlever? Kan du kommentere dette til en følsom hypokonder?

Mann 66

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

du er 66 år og har fått påvist en liten utposning på hovedpulsåren på 37 mm.  Dette er ikke farlig. Det som skjer nå er at du skal følges opp med årlig ultralyd undersøkelse fram til størrelsen er 4.5 cm og deretter hver 6 måned. Operasjonsindikasjon er størrelse på 50 mm hos kvinner og 55 mm hos menn. Det er ikke indikasjon for å behandle det tidligere. Det har man sett på i store undersøkelser. Sannsynligheten for at hovedpulsåren sprekker ved diametre under dette er liten. 

Selv om du har fått påvist en utposning på hovedpulsåren er det ikke sikkert at den vokser raskt og det kan gå mange år før du behøver å ghøre noe med utposningen. Det er direkte feilaktig å tro at man ikke kan behandle slike utposninger  uten at man får store skader eller dør under inngrepet. De aller fleste overlever slike operasjoner og tall som er angitt er opp til 5 prosent dødelighet. Men, de som dør er ofte syke. All kirurgi har en dødsrisiko heftet ved seg. Der er altså ikke slik at det er flaks om du overlever operasjonen eller ikke. Man kan behandle dette ved såkalt endovaskulær eller åpen teknikk. Ved endovaskulær teknikk går man inn i begge lysker og plasserer et såkalt stentgraft i hovedpulsåren. Dette er et mindre inngrep og kan gjøres i lokalbedøvelse. Den andre metoden er såkalt «åpen» operasjon, der man bruker kniv, nål og tråd, og syr inn ei kunstig blodåre. Dermed tarmen bort utposningen. Begge metodene har sine fordeler og ulemper. Utposninger på hovedpulsåren- aortaaneurisme- er en vanlig sykdom. Du har en liten utvidelse på 37 mm, mot en normal hovedpulsåre som er rundt 30mm. Dersom du røyker bør du slutte med dette fordi røyking kan bidra til at veksthastigheten øker. Du blir behandlet for høyt blodtrykk og det er også bra for å forhindre videre vekst.

Alt i alt så har du all grunn til å ta det med ro og ikke la dette ta dager og år fra livet ditt. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Anders Stormo
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-