Gjentatte bryst og ryggsmerter over flere år som responderer på paracetamol.

Spørsmål

Får noen ganger kraftige smerter i bryst og rygg som starter i venstre side og sprer seg ut mot midt og venstre arm. Etter å ta 1 gram paracet roer de kraftige smertene seg etter ca 1 time, men jeg kan ha vondt og være øm i flere dager. De kraftige smertene kommer noen ganger tilbake, andre ganger ikke. Sliter da med å ligge, spesielt på venstre side pga trykk mot rygg øker smertene. Dette har pågått over år, og ømheten/verkingen i venstre side er hyppigere. Hadde en CT for noen år siden hvor det først ble påvist noe på lungen, hvor jeg da tok en MR på Ullevål som de mente var en utposing på hjertepose.Lege mente dette ikke hadde noe med smertene å gjøre, og at utposingen i seg selv ikke var noe farlig. Jeg fikk en ny runde med kraftige smerter natt til lørdag (verre enn jeg kan huske), samme prosedyre med paracet, ringte legevakt Ski, ankom ca 1 time etter paracet med fortsatt noe av smertene,EKG hvor de valgte å videresende meg til Ahus (vet ikke resultat av EKG på Ski), EKG og blodprøver, urinprøve på Ahus (da hadde jeg ikke smerter pga virkningen av paracet, kun øm som vanlig), EKG så bra ut, hvilepuls på 45, sendt hjem på morgenen lørdag. Lege ville sende til fastlege for å vurdere nyrestein. Som pasient er naturligvis frustrasjonen tilstede i perioder over å ikke finne ut av dette, og jeg har vært fulgt opp med ct, mr, gastroskopi, koloskopi osv gjennom noen år. Jeg mener (forestiller meg?) at kaffe og alkohol fremprovoserer verkingen i bryst og rygg, og styrer derfor stort sett unna dette. Med tanke på lav hvilepuls er jeg ikke godt trent, men trener i snitt 3 ganger i uken og er i ok form i gode perioder. Mitt spørsmål er: Kan dette være betennelse i hjerteposen? I så fall, hva bør jeg gjøre? Min fastlege har nok gitt opp dette (forståelig nok), og forslår bl.a. yoga:-)

Mann 54
Svar

Hei,


Jeg forstår godt at dette er frustrerende. Jeg må innrømme at jeg ikke har et klart svar på hva dette kan være uten å ha sett deg, men jeg skal fortelle deg hva jeg tenker slik at du kan se om noe av det kan hjelpe. Det er mulig jeg foreslår ting som har vært utredet, men jeg bruker informasjonen du har gitt meg.


For det første, og dette er nok det mest kritiske, så ville jeg en gang for alle fått svar på dette med en "utposning" på hjerteposen. 

Du spør om perikarditt, eller betennelse på hjerteposen. Det tror jeg ikke du har, men jeg synes du skulle se en kardiolog for å finne ut om det faktisk er en utposning på hjerteposen eller om dette var en feillesning av CT/MR. 

En kardiolog kan også se på alt som har skjedd deg og ta stilling til om man bør sjekke blodtrykket, kolesterol, diabetesrisiko osv hos deg for å evaluere hjertesykdomsrisiko. Du kan muligens trenge et ekkokardiogram av hjertet, en ultralydsundersøkelse. En kardiolog kan også vurdere om hvilepulsen din er normal eller for lav. 



Andre ting man kan tenke på er bindevevssykdommer (revmatiske sykdommer), gallestener, muskulære spasmer eller GERD/refluks. 

Du sier du har sluttet å ta Nexium, men ikke når du sluttet, og ikke hvorvidt du hadde færre anfall mens du tok Nexium. Mye av det du beskriver kan høres ut som refluks også, så mulig du bør starte opp igjen med medisin for dette som feks Nexium. Særlig det at kaffe og alkohol gjør det verre, gjør at det høres ut som GERD. 


Det som er beroligende for meg er at det har vart i mange år, men det høres ikke ut som at du har hatt noen andre symptomer, ikke noe vekttap, ødem i bena, hevelser i ledd, utslett eller andre ting som ville pekt mot andre diagnoser. 


Jeg tror ikke at dette er perikarditt, og yoga er jo ikke dumt, men jeg ville foreslå at alt over bli fullt utredet, og så kan du prøve yoga hvis man ikke finner noe. Det fine er at alvorlige sykdommer gjemmer seg ikke i årevis, dvs man finner dem etterhvert hvis de er der.


Lykke til!


Mvh,


Nina Bryhn, MD