Aneurisme

Spørsmål

Ultralydresultater 17 juli 2017 från akuten Arendal viser 3 cm bukaortaaneurisme och veggforkalkningar med stenose i avgangen till truncus iliacus. Blev sænd till specialist i Kristiansand och returnerad dagen efter med besked om kontroll i juli 2019. Specialist och fastlege accepterar utposning till 5 cm i aorta och brydde sig inte om veggforkalkningen. - Min bror dog av sprucken aorta.- Vad ær vanlig behandling av mina næmnda "kræmpor"? Ær det restriktioner alls før vad jag kan gøra? - Ibland ær huden runt vænster ankel stram, kaenns før liten, och ibland tycker jag att jag "dras" till vaenster naer jag går. Kan veggforkalkningen vara orsaken? - Jag har tænkt børja træena styrka och kondition som jag har gjort førut.

Kvinne 78
Svar

Hei !

Du har fått påvist en utposning(aneurisme) på 3 cm i magen. Og du har fått påvist en stenose i truncus cøliacus. Man kaller en økning av en arterier på 1,5 ganger normal arterie som en aneurismatisk utvidelse. 3 cm er grensen for en normal aorta. Utover dette kaller man det for anurisme, som betyr at hovedpulsåren er utvidet med alle sine tre pulsårelag (intima, media og adventitia). Denne utvidelsen skal behandles normalt hos menn når den når en diameter fra fram til bak på 5.5 cm hos menn og 5.0 cm hos kvinner. Årsaken til dette er at små utposninger på hovedpulsåren sjelden brister, og at risiko ved å behandle utposningene før de når denne diameteren er større enn at man lar være. En behandling for utposning kan skje på to ulike måter- 1. Åpne operasjon, der man åpner inn til hovedpulsåren deretter skifter ut åren. Dette er en stor operasjon og har en del komplikasjoner. 2. Såkalt endovaskulær metode, der man går inn i lyskene og plasserer et stentgraft inne i hovedpulsåren. Dette er et mindre inngrep, men også dette inngrepet har sine komplikasjoner, og ikke minst at man må følge opp med årlige kontroller livet ut. 

Det du beskriver at du dras "til venstre når du går", har ingen ting med forkalkningen i truncus cøilacus å gjøre. Denne forkalkningen kan gjøre at du får vondt i magen. Men også det er svært sjeldent. Du har tenkt å begynne å trene styrke og kondisjon, som er veldig bra. Det hører alltid med at du skal diskutere dette med din lege før du begynner med trening du ikke har gjort før eller nylig. Det kan være en indikasjon for å gjøre en belastningstest (arbeidsEKG), for å utelukke at du har hjertesykdom før man begynner å trene.  Hva gjelder utposningen på hovedpulsåren og at det er trangt ved avgangen av truncus cøliacus, så kan du utføre den aktiviteten du vil uten hensyn til dette.