Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Aneurisme og helseangst

Spørsmål

Har et 'umulig' problem: Har en liten aneurisme på 37 mm. I tillegg har jeg alvorlig helseangst og antar at blodtrykket er for høyt. Veier over 90 kg. Våger ikke å ta bt-måling, t.o.m. 24-timers måling våger jeg ikke å ta. Skal til kontroll for første gang i midten av juni for å måle aneurismen og BT. Dette våger jeg ikke! Hvordan skal jeg komme meg ut av en umulig situasjon?

Mann 66
Svar

Hei !

du har helseangst og et anurisme på 37mm. Du har også høyt blodtrykk og du veier 90 Kg. Du skal til kontroll men er redd for dette. Helseangst er i seg selv en lidelse. Den er utbredt, men gir seg utslag i større eller mindre grad. Den verste situasjonen man kan ha er å ha en lidelse som krever mange år med oppfølging og samtidig ha angst for dette. Dette er naturligvis et problem hos deg. Jeg tror det er viktig at du  «deler» opp problemene dine. Du bruker Betablokker og tidvis Vival. Blodtrykket ditt kan måles hjemme. Dette gjør at blodtrykket blir målt under situasjoner som er naturlige. Når blodtrykksmåling skjer regelmessig så blir dette en vane, eller som man kan si at det skjer en «Habituering». Dette betyr at du ikke får samme respons ved tanken på å måle blodtrykk . Du kan så ta med deg verdiene til fastlegen din. 37mm er knapt et aneurisme, men det er slik at du bør følges opp etter retningslinjer som varierer med hvor gammel du er og hvor fort det vokser. Utredningen er ved ultralyd om det er i magen ( Abdominalt Aorta Aneurisme). Dette skal gjøres helt til det er rund 50 mm. Tilveksten er høyst variabel. Under 55 mm er det svært sjeldent at det hender noe. Sannsynligheten for at man skal finne noe under undersøkelsen som gjør deg urolig er derfor svært liten. Denne tanken bør du gjenta for deg selv. Undersøkelsen er ikke ubehagelig, og du må snakke med undersøkeren om at du har helseangst. 

Det kan være viktig at du kanskje tar kontakt med en som kan hjelpe deg med selve angsten. kognitiv terapi kan hjelpe deg. Tilslutt så er det viktig å tenke at det er viktig at man behandler og følger opp sykdom for at selve oppfølgingen skal gi deg en uholdbar livssituasjon eller liv. Vi behandler sykdom for at du skal ha «et godt liv». Jeg ønsker deg lykke til!