Ubehag i brystet og uvelhet

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt noen tilfeller med akutt innsettende kraftig ubehag i brystet og sterk kvalme, av og til også med uvelhet. Det er en stund siden jeg har hatt denne typen anfall. De varer vanligvis ikke mer enn fem minutter. Det var veldig vanlig at de oppsto etter varme dusjer og jeg valgte da i en periode dusje med kaldere vann og å tørke meg i dusjen og kle på meg raskt. Fikk også anfall av og til ved trening, etter større måltider og enkelte ganger tilsynelatende litt tilfeldig også. Lurer på om dette kan noe med en form for autonom dysunksjon å gjøre eller om det kan være prinzmetal angina. Lurer primært på hvordan jeg skal gå frem for å få utredet årsaken til det overfornevnte. Jeg har ikke hatt de overfornevnte anfallene på en stund, som jeg er glad for, men jeg ønsker gjerne å få det utredet. Lurer også på om det kan være et problem mtp narkose. Jeg er ellers noe plaget med plutselig pulsøking, samt har hatt smertefulle ekstraslag utløst av fysiske anstrengelser (dette har vært spesielt ved bruk av enkelte typer medisiner (Tramadol, ranitidin)). Når jeg får plutselig pulsøkning så kan det være assosiert med svimmelhet og nærsynkopering, men ikke alltid. Jeg har tidligere fått beskjed om at jeg har supraventikulær takykardi som responderte veldig bra på IV væske jeg fikk på legevakt og at jeg har supraventrikulære og ventrikulære ekstracystoler. Dette har jeg ikke fått tydelig beskjed om har sammenheng med noen av symptomene ovenfor. Jeg har tatt langtidsekg over ett døgn i etterkant, men denne gjenfant ikke uspesifisert SVT (ikke afib fikk jeg beskjed om) som de fant på legevakt, bare ekstracystoler. Tåler dårlig adrenalin injeksjoner.

Kvinne 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du har ubehag i brystet og ubehag, i samband med varme dusjer. Når du tar en dusj med varmt vann vil du få en utvidelse av blodårene, og dermed kan du få et blodtrykksfall. Dette kan gi et ubehag, som en følge av dette. Prinzmetal angina er en form for spasme i kransårene, og det er lite trolig at utløsningen av disse ville ha vært selktiv i forhold til disse situasjonene. For å utrede dette bør man foreta en utredning med belastningsEKG, Hjerteekko og 24 timers EKG. Avhengig av funn kan man utrede videre med CT-cor eller invasiv utredning. I forhold til narkose vil svaret være avhengig av hva man finner ved utredningen av deg. Den pulsøkningen du har er mest sannsynlig uskyldig og skyldes en rask supraventrikulær hjerterytme. Dersom du får ubehag, vil man kunne skille ut mer stress hormon som adrenalin fra binyrene, som igjen vil gi enda raskere hjerterytme. Jeg vil forslå at du tar kontakt med din fastlege og at du blir henvist til kardiolog for dette.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-