Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Angina

Spørsmål

Mann 69. Hjerteinfarkt aug 19 behandlet med utblokking. Stentoperasjon 3 stent okt 19. Ett stent komplisert, vanskelig å finne åren. Iflg LLH vellykket og fullstendig revaskularisert. Diagnose nå: Angina. Blodtrykk/puls ved egenmåling overarmsapparat ca 135/75 puls 70. Hvilepuls i sengen 55. To målinger nå siste dag viste noe forhøyet (ca 145/95 puls 77) Plages av ubehag i hjerteregionen. Først betraktet som stentsmerter men regner nå med det er anginasmerter hva fastlegen støtter. Siste måned noe mer ubehag. Ikke kontinuerlig men litt nesten hver dag. Kommer og går. Det er ikke sterke smerter men går utover livskvaliteten og føles utrygt. Fungerer godt, ikke slapp etter unormalt trett. Utfører daglige gjøremål uten problemer. Kan gå 5 km/t i en time - minst - uten andpustenhet og med liten pulsøkning. Fin mage og øvrige funksjoner. Spørsmål 1: Er anginasmerter noe man må leve med kontinuerlig - når man først har fått angina? Spørsmål 2: Kan verdenssituasjonen trigge innfall av angina? (Psykosomatisk lidelse) ( Innfall av ubehag er ikke direkte knyttet mot lesning an nyheter eller ved å følge med i media.) Spørsmål 3: Tar Monocet OD 25 mg en kapsel annenhver dag. Tåles dårlig. Svimmelhet og uvelhet. Derfor ble legen og jeg enige om halv dose. Synes ikke å hjelpe mot anginasmerter. Finnes det alternativ til Monocet for tilførsel av nitroglyserin? Spørsmål 4: Kan det stemme at anginasmerter likner litt på smerter/ubehag som det ble opplevet ved infarktet men svakere? Spørsmål 5: Kan anginasmertene spores til den kompliserte åren og inngrepet i den. Det var blitt brukt høyt trykk (30 atm) men legen var fornøyd. Har også ved senere forespørsel uttalt at det ikke skal være noe problem.

Mann 69
Svar

Hei !

Du er en mann på 69 år, som har hatt hjerteinfarkt i august 2019 og ble stentbehandlet. Du ble vellykket revaskularisert. Du opplever fortsatt at du har anginasymptomer.Du har hatt et rimelig velbehandlet blodtrykk med trykk rundt 135/75 og puls 70. Dersom trykket øker til  145-150/95-100, så bør  du behandles for dette. Du har fått lette brystsmerter som gjør at dette går ut over din livskvalitet. Du utfører daglige gjøremål uten vansker. Du spør nå om det er slik at man må leve med angina pectoris når man en gang har fått dette. Svaret på dette er nei. Det er ikke slik. Det er imidlertid slik at det kan være mindre årer på hjertet som man ikke klarer å åpne ved PCI, og som forsyner en del av hjertemuskelen. Dersom man har en slik situasjon, så vil man kunne få angina. Du får ikke smerter når du går og du har ingen tungpust. Det er derfor ikke sikkert at du har angina, men at smerten for eksempel sitter i brystveggen. Denne formen for smerte kan ligne på angina og vil ikke respondere på nitro (Monoket OD) behandling. Om du tenker på intensitet og angina smerte så vil et hjerteinfarkt normalt gi mer intense angina smerter. Det finnes derimot også "stille" infarkt, der man mer blir tungpusten istedenfor å ha hjertekrampe.  Det er klart at man kan få psykosomatiske symptomer i disse dager, og at dette kan gi seg utslag i ulike symptomer. Jeg tror ikke at anginasmertene dine kan spores direkte til den åren som ble behandlet som en følge av behandlingen, men det er alltid mulig at slike stenter kan gå tett. Dette kan gjøre at man får angina på nytt. Det kan derfor være indikasjon for eventuelt utrede deg på nytt med belastningstest (AEKG).I forhold til Monoket OD, så er det slik at om du ikke har noen virkning på ditt ubehag, men kun opplever bivirkninger, så hadde jeg tatt den bort. Man kan for eksempel benytte Transiderm-nitroplaster, men jeg er usikker på om du vil respondere bedre på dette. Det som er viktig er å få en presis diagnose, om du virkelig har angina eller ikke.