Utflod forekommer normalt hos kvinner i alle aldre. Utflod kalles fluor på det medisinske fagspråket.
Første gang en jente opplever å få utflod fra skjeden er i tiden før pubertet. Utflod er da et tegn på at puberteten er like rundt hjørnet.
Mange jenter og kvinner har spørsmål om utflod og vil stille spørsmålet: Er det jeg opplever normalt? Her får du svar.
LES OGSÅ: Årsakene til utflod
Normal utflod
Normalt dannes sekret i livmorhals, i skjedens vegg og i kjertler ved skjedeinngangen. Dette sekretet er utflod.
Hensikten med utflod er dels å beskytte skjeden for inntrengning av ubehagelige bakterier, dels å tilføre fuktighet til skjeden så den blir glattere ved samleie.

Hvorfor får man brun utflod? Og er det farlig?
Normal lukt på utflod
Normal utflod har pH på 3,8-4,5, og er altså litt surt. Den normale lukt fra skjeden er syrlig, som for surmelk. Det skyldes melkesyren som dannes av «snille» bakterier, melkesyrebakterier, som gir beskyttelse mot invasjon av for eksempel colibakterier som finnes i naboorganet endetarmen (rektum).
Hvor mye utflod er normalt?
Det er vanskelig å måle mengden av utflod og det finnes ikke grenseverdier for det som anses som normalt. Det blir en individuell vurdering. Mange kvinner bruker et truseinnlegg for å fange opp flekker av utflod.
Fargen på utflod
Utflod kan ha mange farger fra helt klar til hvit, gul-grønn, rødlig og brun.
- Den normal utflod er hvit, gul eller grønnlig.
- Omkring eggløsning er det vanlig med klart, seigt slim som forsvinner etter et par dager. I perioden med dette slimet er det størst mulighet for graviditet.
- Rødlig utflod betyr at det er blod i utfloden. Noen kvinner opplever en liten blødning ved eggløsning. Det kan også forekomme blodig utflod på andre tidspunkter i syklus. Har du blodig utflod, bør det sjekkes.
- Brun utflod tyder på at det er gammelt blod i utfloden. Det kan normalt ses ved start og avslutning av menstruasjonen.

Soppinfeksjon i underlivet (candida)
Sekresjon ved samleie
I opphisselsesfasen før samleie blir skjeden fuktig, det skyldes at væske siver ut fra skjedeveggen. Det gjør det lettere å gjennomføre samleie, det blir som et glidemiddel.
Etter overgangsalderen
Når østrogenproduksjonen i eggstokkene forsvinner etter overgangsalderen, så forsvinner også melkesyrebakteriene og fremmede bakterier som coli-bakterier kan invadere skjeden. Det kan medføre utflod som kan lukte stramt, og det kan komme blodig utflod, spesielt etter samleie. Hvis du opplever slike symptomer, bør du få en underlivsundersøkelse hos fastlegen, dels for å utelukke noe alvorlig, dels for eventuelt å få lokalbehandling med østrogen.
Unormal utflod
Ved unormal utflod merker kvinnen at det skjer en endring i det som hun ellers observerer av utflod.
- Hvit og klumpet utflod (som cottage cheese) er typisk for sopp (vanligst er candida, gjærsopp). Det vil ofte også være kløe og svie i og omkring skjeden.
- Grålig utflod med lukt av fisk eller reker er typisk ved tilstanden bakteriell vaginose (BV). Ved BV har fremmede bakterier erstattet de gunstige melkebakterier.
- Gul-grønn skummende utflod er typisk for infeksjon med trichomonas vaginalis
- Blodig utflod kan ses ved betennelse på livmorhalsen (klamydia), ved ulike prevensjonsmidler (kobberspiral og hormonelle prevensjonsmidler) og kan forekomme ved godartede eller ondartede forandringer i livmorens hald eller i livmorkroppen.
- Et fremmedlegeme i skjeden kan gi utflod. Det kan for eksempel være en ert eller en liten leke som en jente har dyttet inn i skjeden. Hos voksne kvinner kan en glemt tampong gi sterkt illeluktende utflod.

Kløe i underlivet - hva er årsaken?
Når oppsøke lege?
Det er vanlig med utflod som kan variere fra kvinne til kvinne. Vi rår dessverre ikke over legemidler til å redusere mengden av utflod. Noen kan få mindre utflod ved bruk av p-piller.
Hvis du er i tvil om din utflod er normal eller unormal, så få en sjekk hos fastlegen. Det er ikke pinlig å stille et slikt spørsmål, og det er enkelt å få avklart om forholdene er normale. Så behøver du ikke å engste deg,
Referanser:
- Kvinde kend din krop. Tiderne skifter. 5.udgave 1.oplag. København 2013
- Sex og famfunn: Vulva, skjede
- Bergsjø P et el. Obstetrikk og gynekologi. Gyldendal 2. utgave 1.opplag. Oslo 2010
- Hvorfor får man brun utflod? Og er det farlig? - Lommelegen
- Mellomblødninger - Lommelegen