Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tette eggledere?

Spørsmål

Hei! Jeg har nylig vært igjennom en bekkenresservoar operasjon (skapt en j-pouch). De skulle egentlig operere laproskopisk, men måtte åpne meg etter komplikasjoner. Når man opereres åpent er det en sjanse for tette eggledere. Siden operasjon har jeg hatt regelmessig mens og eggløsning når jeg skal ha det og lurer på om det kan være et tegn på at egglederne mine ikke er tette? Jeg har hvertfall ftt positivt svar på eggløsningstester jeg har tatt.

Kvinne 32
Svar

  

Her må jeg ta en liten gjennomgang av anatomien. På begge sider av underlivet har en kvinne eggstokker. Det er her eggene modnes på grunn av hormonstimulasjon fra hypofysen i hjernen. Under vekst av egget produseres østrogen, og når produksjonen er på topp, er det tegn på at egget er modent. Det oppfatter hypofysen og sender signal om eggløsning, dvs egget skyves ut av eggstokken. Egget fanges opp av egglederen som er et rør som går fra livmoren ut mot eggstokken. Egglederen har ‘fangarmer’ som griper egget og fører det inn i egglederen hvor det kan møte sædcelle for befruktning for så å vandre ned i livmoren og feste seg. 

Regelmessig menstruasjon er tegn på normal funksjon av eggstokken, men sier ikke noe om egglederen. Under en bukoperasjon kan egglederens fangarmer ødelegges eller egglederen kan bli tett, så egget ikke kan passere. Det kan undersøkes enten ved ultralyd eller ved en røntgenundersøkelse. 

Jeg vet ikke hvor lenge du har forsøkt å bli gravid, men i din alder er det ca 15% sjanse per måned for vellykket graviditet. Har det ikke skjedd noe på ett år, kan dere søke hjelp. Noen ganger foretar gynekologen utredning av om egglederne er tette, andre ganger går man rett på prøverørsbehandling.

Lykke til, vennlig hilsen Mette


PS hvis du googler 'eggleder' og søker opp bilder, så vil du finne mange tegninger som forklarer anatomien

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-