Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Syklus og eggløsning.

Spørsmål

Hei! Jeg er en 34 år gammel kvinne som forsøker å bli gravid for første gang. I den forbindelse har jeg noen spørsmål rundt syklusen min og fertilitet. Jeg sluttet på p-piller (yasmin) i august 2019 og har siden første måned etter pilleslutt hatt en nogenlunde normal syklus. Dog er den litt annerledes enn tidligere år før jeg begynte på p-piller, men jeg får utifra at dette kan være normale forandringer med årene etc. Første syklus etter pilleslutt var på 25 dager, deretter har de vært 30, 26, 26, 29, 24. Ikke noen veldig hårreisende avvik slik jeg ser det, men ikke helt regelmessig heller. Menstruasjon varer som regel 3 dager, men to dager før menstruasjon begynner har jeg "mellomblødninger" - ingen jevn blødning og ingen menssmerter. Menssmerter kommer første dag av ordentlig mens. Jeg har logget eggløsning ved hjelp av eggløsningtester hver måned, bortsett fra en måned (24 dagers syklusen), og har som regel eggløsning på dag 12-14, som jeg oppfatter som ganske normalt. I inneværende syklus (er i dag på dag 12) hadde jeg en lengre menstruasjonsblødning enn vanlig på 5 dager og jeg begynte med eggløsningstester på dag 8. På dag 8 viste eggløsningstesten et negativt resultat, men streken var såpass sterk at jeg forventet en positiv test påfølgende dag. Men det motsatte har skjedd og streken har blitt svakere og svakere for hver dag etter dette (i dag er dag 12) og jeg mistenker da at jeg begynte å teste etter at eggløsning allerede hadde skjedd, hvilket vil bety at eggløsning skjedde svært tidlig denne måneden, noe som jeg ikke har opplevd før. Jeg lurer på hva som kan være årsaken til (1) at jeg alltid har det jeg kaller "mellomblødninger" to dager før menstruasjon starter og (2) hvorfor jeg plutselig har fått en kortere syklus i tillegg til lengre menstruasjon og (2) plutselig tilsynelatende tidlig eggløsning. Er hormonnivåer/balanse noe jeg bør sjekke ut i denne forbindelse? Evt andre råd?

Kvinne 34
Svar

  

Normal syklus er fra ca 25 til 35 dager, og eggløsningen skjer ca. 14 dager før etterfølgende menstruasjon. Du er altså innenfor det som er normalt. Husk at de fruktbare dager er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen, og samleie 2-3 ganger i denne perioden er optimalt.

Det er ikke uvanlig med svake blødninger før menstruasjonen starter, men man regner dag 1 i syklus fra den dagen det er skikkelig blødning. Noen ganger kan fenomenet forklares med at det er rikelig med slimhinne på livmorhalsen som lett blør. Man har diskutert om det kan skyldes for lavt progesteron (hormonet som dannes etter eggløsning), men den forklaringen er tvilsom og behandlingsforsøk med progesteron anbefales ikke. Få en sjekk av livmorhalsen.

Forklaringen på den siste syklus kan være at du har vært tidlig gravid og hatt en tidlig abort. Eggløsningstesten vil også gi utslag ved graviditet. Det er mulig at den syklus du er inne i blir forsinket? 

Det er ikke grunn til hormonmålinger. Hormonnivået endrer seg fra dag til dag, så en enkeltprøve gir ingen informasjon. Syklus innen det normale (25-35 dager) er tegn på at hormonene er i orden.

Mitt råd er at dere må ha litt mer tålmodighet. Sjansen for en vellykket graviditet i din alder er ca 15% per måned. Ikke stress med eggløsningstester, iallfall ikke hvis dere har et normalt seksualliv og treffer de fruktbare dager. Lev fornuftig, ingen røyk, unngå alkohol, spis folat.

Lykke til, vennlig hilsen Mette