Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sviktende eggløsning?

Spørsmål

Hei! Jeg er redd jeg muligens ikke har eggløsning.. jeg og samboeren min har nå forsøkt å bli gravide i tre måneder (ja jeg vet.. ikke lenge i det hele tatt), men her er grunnene til at jeg er bekymret: 1. Før jeg startet p piller anså jeg syklusene mine som uregelmessige, men etter at jeg sluttet på pillen har jeg innsett at de muligens bare(?) er veldig lange (45 +) . Har kun hatt to menstruasjoner de siste tre månedene. 2. Jeg har aldri vært plaget hormonelt; ingen ømme bryster, ingen humørsvingninger, har kun hatt litt kramper rett før og de første par dagene inn i menstruasjonen. De siste par månedene har jeg kjent på svaake kramper i tid og utide (usikker på om det er noe i det hele tatt). 3. Jeg har siden jeg sluttet på pillen forsøkt å finne eggløsning, uten hell. Jeg har brukt eggløsningsstrips, målt basaltemperatur og sett etter eggløsningsslim. Eggløsningsstripsene gir alltid en teststrek, bare en god del svakere enn kontrollstreken, men aldri like sterk. Basaltemperaturen ligger som regel mellom 36.40 og 36.60, men har også hatt et par voldsomme dips, der den laveste var på 35.88(!). Ingen økning som har holdt seg mer enn en dag eller to. Jeg har forøvrig vært nøye med å ta de til samme tidspunkt på morgenen hver dag. Eggløsningsslim har jeg ikke sett snurten av.. Jeg er forøvrig 27 år, normalvektig, frisk, sunn og aktiv. I motsetning til det det kanskje høres ut som så har jeg ikke vært superstressa😋 Jeg hadde forøvrig en klamydiainfeksjon for ti år siden, som gikk uoppdaget i nesten ett år. Jeg er student og kjenner kanskje derfor mer behov for å ha kontroll på når jeg blir gravid enn andre. Det passer bare ikke å skulle ha termin alle måneder i året (rett før eksamen osv). Skulle helst blitt gravid neste måned 😅 da hadde jeg hatt termin i januar, og det hadde passet perfekt!😅 Høres det ut som at jeg burde ta en tur til legen/gynekologen og ta noen prøver? Hva slags prøver kan jeg i såfall spørre om?

Kvinne 27
Svar

Jeg er enig i deg med din mistanke om at du kanskje ikke har eggløsning. Du gir ikke informasjon om når du fikk første menstruasjon og når du startet på p-piller, men du har tydeligvis ikke hatt normale sykluser før du begynte med p-pillen. Når du så stopper med p-pillen, er du tilbake til tidligere stadium, altså en fase hvor hypofyse og eggstokk skal innlære det samarbeid som er nødvendig for modning av egg og eggløsning. Det kan ta tid. 

Du kan også ha fått tilstanden PCOS hvor det er hormonforstyrrelser og manglende eggløsning. Man kan ha normal vekt ved PCOS. Det kan være mange små eggsekker på eggstokkkene. Det er for tidlig å stille diagnosen etter bare tre måneder uten p-pille.  

Hva skal du gjøre? 

De fleste vil si at du bør vente ett år og se om en normal syklus kommer i gang av seg selv, men fortsetter du med intervaller på mer enn 35 dager, så kan du be om henvisning til gynekolog som kan utføre ultralyd av eggstokkene og ta hormonanalyser av deg. Det lille utslaget på eggløsningstesten kan muliges være en lett forhøyet verdi av LH, noe som er vanlig ved PCOS. 

Hvis det er tegn på fravær av eggløsning, så kan man sette i gang med hormonbehandling, enten tabletter eller sprøyter. Jeg må nok skuffe deg med at dette er utredning og evt. behandling som ikke er gjort over natten. Så graviditet i neste måned er nok en ønskedrøm. 

Du kan prøve å be din fastlege om å henvise deg allerede nå til gynekolog og i ventetiden få målt disse hormonene (østradiol, FSH, LH, prolaktin, TSH, testosteron og SHBG) Hvis du er sist i syklus, kan det også måles progesteron, men ikke i de første 14 dager av en syklus. Det kan jo være noen måneders ventetid til du får time.

For nettopp å unngå en situasjon som du er kommet i, så anbefaler jeg p-pille brukere som planlegger graviditet å stoppe minst et halvt år før med pillen, så man kan se hvordan syklus oppfører seg, og evt starte med behandling når det er aktuelt. 

 Husk å bruke folat! 

Lykke til, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-