Stimulering til eggmodning og eggløsning

Spørsmål

Hei igjen, Takk for et godt og utfyllende svar. Jeg ønsker gjerne å høre dine tanker videre: Jeg har vært til ny time hos gynekolog, som sier seg enig i at jeg ser ut til å trenge stimulering for graviditet. I motsetning til deg som nevner hormonsprøyter, satte hun meg heller på tabletter. Ettersom jeg akkurat hadde startet med de røde tablettene på Trisekvens brett nummer 2, var det fint tidspunkt for oppstart med Letrozol. Jeg startet 3 blødningsdag og tok til dag 7, deretter planlegges samleie dag 8-18 med påfølgende blodprøve dag 20 for å se om jeg har hatt eggløsning (skal sjekke østradiol og progesteron). Dersom dette ikke er vellykket, er tanken å ta Provera i 5 dager etterpå for å få ny blødning før vi øker dosen og starter runde to med Letrozol (provera for å slippe et helt nytt brett med Trisekvens). 1. Hva er dine tanker rundt bruk av Letrozol versus hormonsprøyter? Tror du vi kan oppnå et velykket resultat med tabletter? 2. Når jeg slutter på Trisekvens, vil effekten på livsmorsslimhinnen vedvare til en evt befruktning? (mtp tykkelse slik at egget kan feste seg) 3. Jeg forstår at Trisekvens "bygger opp" slimhinnen gjennom å tilføre østrogen. Ettersom effekten opphører ved seponering, vil jo østrogennivået trolig synke igjen. Letrozol vil jo igjen hemme østrogenproduksjonen slik jeg forstår det? Vil ikke dette være lite gunstig til et allerede lavt nivå? 4. Etter jeg sluttet på p-pillen har jeg slitt med smerter ved samleie. Det ble noe bedre på Trisekvens, som antyder at dette var pga lavt østrogennivå (som vi mistenkte). Har snakket med gynekolog om å evt ta Vagifem ved behov underveis i prøvingen. Er det ok å kombinere Letrozol med Vagifem? Skjønner sistnevnte virker kun lokalt, slik at det i utgangspunktet ikke skal være et problem. 5. Jeg fant en oversikt over mine siste blodprøver. Dette var i september 2019: LH 2.5 IU/L FSH 4.6 IU/L Prolactin 390 mlU/L Østradiol 114 pmol/L Progesteron < 1.6 nmol/L

Kvinne 29
Svar

  

Til dine spørsmål

1. Hva er dine tanker rundt bruk av Letrozol versus hormonsprøyter? Tror du vi kan oppnå et velykket resultat med tabletter? Svar Det er OK å prøve Letrozol, men jeg har ikke stor tro på at det gir eggløsning. Du har lavt østrogennivå, og for at Letrozol skal ha effekt, ‘noe å jobbe med’, så må det være en viss østrogenproduksjon. Men en enkelt kur kan du gjerne forsøke før man går til injeksjon.

2. Når jeg slutter på Trisekvens, vil effekten på livsmorsslimhinnen vedvare til en evt befruktning? (mtp tykkelse slik at egget kan feste seg) Svar: Når du slutter med Trisekvens (slutt med de hvite pillene !), så får du en blødning, akkurat som var det en menstruasjon hvor slimhinnen avstøtes. Når et egg modnes produseres den mengde østrogen som skal få vekst av livmorslimhinnen, og etter eggløsningen produseres en kombinasjon av østrogen og progesteron som forbereder livmorslimhinnen til å kunne ta imot befruktet egg. Det sikrer at det hver måned er en ny og frisk slimhinne, den bygges ikke opp over mange måneder, men gjennom en enkelt syklus. (Det er derfor at jeg synes det er ulogisk å tro at Trisekevens har noen som helt effekt på sikt)

3. Jeg forstår at Trisekvens "bygger opp" slimhinnen gjennom å tilføre østrogen. Ettersom effekten opphører ved seponering, vil jo østrogennivået trolig synke igjen. Letrozol vil jo igjen hemme østrogenproduksjonen slik jeg forstår det? Vil ikke dette være lite gunstig til et allerede lavt nivå? Svar: Letrozol hemmer østrogenproduksjonen, og det trigger hypofysen til å sende ut FSH som setter i gang eggmodning osv (se svar 2)

4. Etter jeg sluttet på p-pillen har jeg slitt med smerter ved samleie. Det ble noe bedre på Trisekvens, som antyder at dette var pga lavt østrogennivå (som vi mistenkte). Har snakket med gynekolog om å evt ta Vagifem ved behov underveis i prøvingen. Er det ok å kombinere Letrozol med Vagifem? Svar: du kan bruke Vagifem (resept) eller Ovesterin (uten resept). 

5. Dersom dette ikke er vellykket, er tanken å ta Provera i 5 dager etterpå for å få ny blødning før vi øker dosen og starter runde to med Letrozol (provera for å slippe et helt nytt brett med Trisekvens). Kommentar: Hvis det ikke er effekt av Letrozol, så tviler jeg på at du får blødning etter Provera-kuren. Det skjer kun hvis livmorslimhinnen har bygget seg opp (punkt 2). Hvis livmorslimhinnen er tynn, så har Provera ingen effekt. Hvis du ikke får spontan blødning etter Letrozol-kuren, og ikke får blødning etter Provera, så synes jeg man bør overveie å gå videre med hormonsprøyter.

Dette var altså mine synspunkter, men andre gynekologer kan ha andre meninger.

Det skal nok lykkes for deg å bli gravid.

Vennlig hilsen Mette