Smerter og forsøk på å bli gravid

Spørsmål

Hei Jeg har de siste 3 årene hatt smerter rundt ve.egstokk og er redd det kan påvirke fruktbarheten.Kort historikk: I 2017 ble jeg gravid.Måtte ta medisinsk abort, to runder pga rester. Fremdeles smerter etter dette, men ble ikke tatt på alvor. 1mnd etter første Cytotec, ble jeg akutt innlagt med "usedvanlig stor blødning". Påvist rester. Ingen infeksjon.Ble utskrapning og smertene ga seg. Måneden etter fikk jeg mensen. 3mnd etter utskrapningen fikk jeg en stor menstruasjonsblødning.(Ingen samleie i mellomtiden).Etter denne blødningen, på nytt smerter i samme område og helt like som da jeg gikk med rester: smerter i livmor oppe på ve.side + i området rundt ve.eggstokk. Smertene vedvarte også etter menstruasjon og har mer eller mindre vart siden. Smertene kommer hovedsakelig rundt eggløsning og varer til mensen er over, enkelte ganger frem til neste syklus. Jeg har hovedsakelig kun smerter rundt ve.egstokk nå. Det kjennes som en slags oppfylning som vil sprekke, særlig hvis jeg øker trykket i buken, f.eks i forbindelse med avføring (dette kun under mens). Av og til kan jeg også kjenne et ømt punkt i livmoren, akkurat på samme sted som restene etter aborten lå. Kan også kjenne en litt ømhet i området ved samleie i tiden rett før mens. Har vært hos mange gynekologer.Tatt UL: eggstokkene fine, mange egg, fin og tykk livmor (men blør likevel ikke så mye).Mensen er annerledes: mørk, tynt slim og koagler i 2 dager. Hormonprøver tatt, også mtp fruktbarhet, alt fint. Har undersøkt livmoren med kontrast. Kunne ikke se noe galt. Fikk dog smerter i samme område (ve.eggstokk) mens/etter kontrasten passerte egglederne.Ingen forklaring. Jeg er nå 36 og ønsker å bli gravid. Har hatt ubeskyttet sex i 6mnd. Ble lett gravid sist og redd noe er galt. Har eggløsning hver mnd og regelmessig mens. Er livredd for endometriose/Arrvev/Sammenvoksninger. I tilfelle det er skade/arrvev på livmor etter aborten, kan dette behandles? Kan man likevel bli gravid? Hva bør jeg gjøre?

Kvinne 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Det du beskriver med smerter etter aborten hvor du måtte ha to utskrapninger for å tømme livmoren, kunne gi mistanke om sammenvoksninger inne i livmoren (det som betegnes synekier), men det er sjekket med kontrastundersøkelse, så det skulle være utelukket.

Du beskriver smerter som kommer etter eggløsning og som fortsetter til menstruasjon er overstått, smerter ved samleie og smerter ved avføring i forbindelse med menstruasjon. Det kunne gi mistanke om endometriose. Du har hatt flere ultralydundersøkelser med negativt funn, og da kan man med stor grad av sikkerhet utelukke endometriosecyste på venstre eggstokk. Små grader av endometriose og sammenvoksninger i bukhulen kan ikke ses ved ultralydundersøkelse. Her må utføres laparoskopi (kikkhullsundersøkelse i narkose). 

Du har forsøkt å bli gravid i seks måneder. Man vil vanligvis vente ett år med å starte utredning for barnløshet. Husk at det med alderen tar lengre tid å bli gravid. Sjansen per måned for å få til et vellykket svangerskap er ca. 12% i din alder. Du har sjekket at du har eggløsning, og det vil man også forvente med regelmessige menstruasjoner. Hetetokter omkring start av menstruasjon er normalt, for da er østrogennivået helt i bunn. Det tyder ikke på begynnende overgangsalder.

Husk at den fruktbare periode er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen som igjen er ca. 14 dager før neste menstruasjons start.

Svar på dine spørsmål:

· I tilfelle det er skade/arrvev på livmor etter aborten, kan dette behandles? Svar: hvis det er sammenvoksninger (synekier) inne i livmoren, noe som kan påvises ved en hysteroskopi (kikkertundersøkelse av livmorhulen som utføres via skjeden), så kan de klippes over. Arrvev i bukhulen, altså på utsiden av livmoren, kan oppstå etter betennelse eller hvis det foreligger endometriose. Disse sammenvoksninger vil man vanligvis ikke fjerne, men tilby prøverørsbehandling

· Kan man likevel bli gravid? Svar: Hvis det foreligger endometriose, vil ca 2/3 kunne bli gravide spontant, og med prøverørsmetoden (IVF) er det gode muligheter for å lykkes med å få til en graviditet.

· Hva bør jeg gjøre? Svar: ha samleie 2-3 ganger per uke, og det er ikke nødvendig med eggløsningstester. Hvis det ikke er blitt graviditet i løpet av et år, så kan man starte utredning, evt. utføre laparoskopi eller gå rett på IVF. Hvis dine smerter øker, så kan man evt. fremskynde laparoskopi, men dessverre medfører endometriosebehandling for smerter at man ikke kan bli gravid under pågående behandling (med f.eks. p-pille, minipille. p-sprøyte eller hormonspiral), men noen typer behandling (såkalte GnRH-agonister som Zoladex og Procren) kan samordnes med IVF. En periode med hormonbehandling vil ikke bedre dine muligheter for graviditet.

Jeg bemerker at du som barn ble operert for blindtarmsbetennelse. Hvis det var perforert betennelse, så kan det ha medført sammenvoksninger, men du har vist at du kan bli gravid uten hjelp.

Lykke til, vennlig hilsen Mette

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn