Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redusert sædkvalitet

Spørsmål

Hei ! Min samboer har fått svar på sædanalyse nå nylig (colosseum oslo) , men den er litt vanskelig å tyde. Vi skal henvises videre til Porsgrunn sykehus nå den 29.01.20 for videre hjelp med assistert befruktning etter å ha forsøkt å bli gravide i 2 år nå. Vi har tatt alle prøver i den anledning og jeg er normalt fruktbar og ellers ingen utfordringer. Kan vi forvente inseminering med disse resultatene i fra prøven hans, eller evt prøvererør ? Er det håp med assistert befruktning med disse resultatene , og er det evt hjelp å få ift å bedre sædkvaliteten ? Jeg er 35 år og min samboer er 33 år. Jeg har en datter fra før på 10 år. Har før henne en ufrivillig abort og en frivillig abort når hun var 6 mnd gammel. Jeg har blitt gravid ved første forsøk alle de andre gangene. ABSTINENSPERIODE: 3 (dager) Volum : 2,72 VISKOSITET : 10.0 PH : 7.6 Spermiekonsentrasjon : 3.1 Tot antall spermier : 8.4 Bevegelige spermier : 13 Raskt bevegelige spermier : 0 Raskt progressive bevegelige spermier : 0 Unormalt utseende spermier : 98 Vitale : 81 Betennelsesceller : 1.0 Forstadier til spermier : 1.0 Kommentar : Betydelig redusert spermie tall og bevegelighet. Ikke helt steril , men nedsatt fertilitetspotensiale. Takker så mye for svar ! Mvh Håper og bli Mamma til nr 2

Mann 35
Svar

  

Her er i parentes referanseverdier som er satt av World Health Organisation, men hvert laboratorium har egne verdier.

Volum : 2,72 (2-5 ml)

VISKOSITET : 10,0 

PH : 7.6 (7,2-8,0)

Spermiekonsentrasjon : 3.1  (>20 mill/ml)

Tot antall spermier : 8.4  (>40 mill)

Bevegelige spermier : 13 (>75%)

  • Raskt bevegelige spermier : 0 
  • Raskt progressive bevegelige spermier : 0 

Unormalt utseende spermier : 98 (det bør være mer enn 15% normale)

Vitale : 81 (>75% av sædceller må være levende)

Betennelsesceller : 1.0  (<1.0 /ml)

Forstadier til spermier : 1.0 

Kommentar : Betydelig redusert spermie tall og bevegelighet. Ikke helt steril , men nedsatt fertilitetspotensiale. 


I den norske Veileder for gynekologi anbefales ny prøve etter 2-3 måneder. Man bør sjekke for annen sykdom som f.eks. diabetes, stoffskifteforstyrrelser.

Med hensyn til å forbedre sædkvaliteten, så er det dessverre ikke så mye å tilby av behandling. Kutte ut røyk, unngå trange benklær (testiklene liker ikke varme). Samleie 2-3 ganger per uke og huske at den fruktbare periode er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen som igjen er ca. 14 dager før neste menstruasjon.

Svar på spørsmål:

  • Kan vi forvente inseminering med disse resultatene i fra prøven hans, eller evt prøvererør ?  Svar: Noen steder gjør man forsøk med inseminasjon med mannens sæd (AIH), andre steder går man rette på IVF (prøverørsbehandling)
  • Er det håp med assistert befruktning med disse resultatene ? Svar: Hvis vanlig IVF ikke fører til målet, så kan ICSI metoden forsøkes hvor sædcellen settes rett inn i egget. Så, ja det er håp
  • Og er det evt. hjelp å få ift. å bedre sædkvaliteten ? Svar. Det gjøres  forsøk for å bedre sædkvaliteten, men noen vidunderbehandling finnes ikke.

Porsgrunn er et velrenommert fertilitetssenter.


Lykke til. 

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-