Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prøver å bli gravid

Spørsmål

Hei! Vi er et par på 24 og 26 år som prøver å bli gravide, men det er nå 10 mnd siden jeg tok ut spiralen. Jeg har fulgt med på syklus og vi har sex jevnlig, men det ser ikke ut til å virke. Jeg har vært hos gynekolog som sier at alt ser fint ut nedentil. Vi har også tatt en hjemmetest for å sjekke kvaliteten på sæden, og den var positiv. Er det noen gode råd for at vi snart kan bli gravide? Hva mer kan vi prøve/gjøre?

Kvinne 24
Svar

  

Dere er i ‘beste alder’ for å oppnå graviditet, men det går ikke alltid så fort som man kunne ønske. Sjansen per måned i kvinnens alder på ca 25 år er ca 25% for et vellykket svangerskap, men det betyr ikke at det er 100% sjanse etter fire måneders forsøk! Etter 1 års forsøk regner man med at 85% har oppnådd graviditet. 

Normal syklus (25 til 35 dager fra første til første blødning) er tegn på normale hormoner og eggløsning. Eggløsningen finner vanligvis sted 14 dager før ventet menstruasjon. De fruktbare dager er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen. Samleie 2-3 ganger i uken vil treffe de fruktbare dager. Eggløsningstester er ikke nødvendige, de skaper ofte bare problemer. Jeg har ingen erfaring med hjemmetester for vurdering av sædkvaliteten.

Svar på spørsmål:

· Er det noen gode råd for at vi snart kan bli gravide?  Svar: samleie 2-3 ganger per uke, spesielt i den fruktbare periode. Unngå røyk og alkohol.

· Hva mer kan vi prøve/gjøre? Svar: Hvis det ikke har skjedd noe etter et års forsøk, så kan dere be om henvisning til gynekolog. Det vil da bli utført en skikkelig sædtest, undersøkelse av kvinnen og mannen. Sjekk av hormonene. Noen ganger vil man forsøke å stimulere eggløsningen, andre ganger vil man gå på prøverørsbehandling.

Lykke til, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-