Prøver å bli gravid med nummer tre, hvor ofte bør man ha sex?

Spørsmål

Hei! Jeg er 36 år og har to barn fra før. Jeg tok ut hormonspiralen for ca 1,5 år siden. Har siden dette prøvd å bli gravid. Har stort sett hatt regelmessige menstruasjoner, syklus på ca 28 dager. Var på GU men innvendig Ul for 2 mnd siden der alt så normalt ut. Tok også en blodprøve og fikk beskjed om at min eggstokk kapasitet var normal. Gynekologen så også flere egg, og antok eggeløsning til å komme 1 uke etterpå. ( men den kom litt senere) Hadde en mellombløding for ca 1/2 år siden som varte ca 3 dager. Nå igjen har jeg fått en blødning, varighet på 2 dager. Var såpass mye at jeg brukte tampong, men ikke fullt så mye som en vanlig menstruasjon. Ikke noen særlig smerter. Hva kan være årsaken til denne blødningen ? Jeg har tatt en gravitest som var negativ. Akkurat nå bor jeg og min mann i hver vår by, og sees kun annenhver uke. Derfor er det selvfølge viktig at eggeløsningen kommer på den uken vi er sammen. Vi har sex hver dag når vi er sammen. Pga min alder vil jeg gjerne bli gravid om ikke lenge. Er det noe som kan gjøres for at dette lettere kan skje? Pga blødningen er jeg nå også redd for at hele syklusen forskyves.
Jeg hadde sist mens 26 / 2, og neste ar forventet ca 25/3.

Svar

Hei,
Det er bra å høre å at din gynekolog har vurdert dine eggstokkreserver til å være normale. Dette er en vurdering som oftest gjøres på bakgrunn av både blodprøver og ultralydundersølelse av eggstokkene med tellling av hvor mange eggposer som er i tidig modning. Jo lengre vi lever jo flere muligheter er det for å få tilleggstilstander som påvirker fruktbarheten negativt. Dette gjelder selvsagt både kvinner og menn. Du er inne på dette med timing da dere bor på forskjellig sted. Prøv å få den oversikt over hvordan din syklus er i forhold til når dere treffes. En eller to episoder med blødning rundt tidspunktet for eggløsning er ikke så uvanlig. Det kan være ulike grunner til dette, som regel hormonelle. Det er imidlertid viktig å utelukke å at det skyldes blødning fra livmorhalsen. Pass derfor på å få tatt celleprøve fra livmorhalsen slik det er anbefalt.
Dersom du har regelmessige sykluser på 28 dager fra en men stil den neste starter, skjer eggløsning vanligvis mellom dag 12-dag 16. De fleste "bommer" på at man har samleie litt seint i forhold til eggløsning.
Mitt råd er at dere har samleie 2-3 ganger pr uke fra du er ferdig med blødning. Dette burde være tilstrekkelig. Det er vist at man ikke øker sannsynligheten ved å ha sex hver dag. Ellers er det de vanlige, generelle rådene som gjelder. Lev regelmessig og sunt. Spis gode, sunne måltider og sørg for regelmessig fysisk aktivitet og søvn. Dersom det tar tid før graviditet inntreffer kan det kanskje være en tanke å få gjort en felles vurdering av dere begge med sædanalyse av mannen din også.
Ettersom dere har to barn fra før vil dere neppe bli prioritert ved de offentlige klinikkene. Det er imidlertid mulig å få gjort en vurdering ved en av de private klinikkene.
Jeg tillater meg å legge ved en link på hjemmesiden til den klinikken jeg jobber på der vi har samlet noen råd for dere som prøver å bli gravide. https://klinikkspiren.no/prover-du-bli-gravid/.

Ønsker deg og dere lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-