Prøver å bli gravid med nummer, hva kan vi gjøre?

Spørsmål

Hei!
Vi prøver å bli gravide med barn nr 2. Jeg har registrert syklusene mine med eggløsningstester siden januar og ser at de er korte (24-26 dager), og at eggløsning ikke skjer før dag 16 eller 17. Jeg lurer på om denne sene eggløsningen kan være en grunn til at vi nå ikke blir gravide og om det evt kan gjøres noe med? Er det sannsynlig av syklusen var lik da vi ble gravide første gang? Barn nr 1 ble unnfanget på første forsøk, jeg hadde da helt jevne sykluser på 26 dager, vet ikke når eggløsningen kom. Jeg har ammet frem til nå nylig (1 gang om dagen). Skal jeg bekymre meg for denne sene eggløsningen? Evt hva bør jeg gjøre?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,
-- takk for henvendelse her på Lommelegen.
Du forteller at du har ammet inntil nylig. Så lenge man ammer skiller man ut et hormon som heter prolaktin. Dette hormonet er nødvendig for å holde produksjonen av melk igang. Man vet at dette hormonet også kan fungere som en "brems" i forhold til å drive egget frem til modning hos mange kvinner. Det er umulig å si noe sikkert om hva som var situasjonen når du ble gravid forrige gang, men det at dere lyktes på første forsøk indikerer at det ikke var noe som bremset på den tiden. En forkortet cervix har ingen åpenbar sammenheng med hormoner som regulerer eggløsning.
Det er selvsagt mange andre faktorer som påvirker eggmodning/eggløsning og varighet på syklus. Prolaktinhormonet er ett av de, hormoner som regulerer stoffskiftet kan også med fordel sjekkes opp.

Du har minst to gunstige faktorer på din side:

1) Regelmessige sykluser og at testene for eggløsning slår ut hver måned.
2) Det faktum at dere har lyktes og har et barn. Du skriver ikke hvor lenge det er siden din første ble født, men iogmed at du har ammet inntil nylig regner jeg med det ikke er mer enn to år siden.

En faktor som er viktig å huske er alderen. Du oppgir å være 37 år. Vi kvinner mister gradvis eggstokkreservene våre og dette "fallet" setter inn fra 34-35 års alder for de fleste. Her er det imidlertid store variasjoner fra den ene kvinnen til den andre. Jeg pleier derfor å si til kvinner over 35 år at dersom man har forsøkt i 6 måneder så kan det være hensiktsmessig å få gjort en vurdering på eggstokkreservene. Dette gjøres ved hjelp av blodprøver og ultralyd av eggstokkene. En trenet gynekolog og gjerne en som driver med fertilitet vil kunne hjelpe deg med dette. Husk at det å få en slik vurdering ikke er det samme som at dere trenger hjelp til å bli gravide. Det vil kunne hjelpe dere i forhold til å evt finne en årsak noe som oftest skaper ro.

For mer informasjon om hva man kan gjøre selv tillater jeg meg å linke til en informasjonsside på vår hjemmeside i forhold til dette. https://klinikkspiren.no/prover-du-bli-gravid/.

Jeg håper du ble litt klokere og vil ønsker dere riktig god sommer og lykke til.

PS. Nå når du vet at eggløsningstestene slår, vil jeg råde deg til å droppe å teste de neste månedene. Dersom dere har samleie 2-3 ganger pr uke så er dere innenfor det som er anbefalt hva gjelder hyppighet.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn