Prøver å bli gravid med barn nummer 3, strever med overvekt og uregelmessige blødninger.

Spørsmål

I agust har jeg prøvd å bli gravid i ett år. Jeg har 2 friske barn fra før, der ble jeg gravid etter hhv 2 og 4 mnd. Etter siste barn for 5 år siden, har jeg hatt ustabile sykluser. Jeg kan blø 15-22 av 30 dager, blødningene er mer beskjedne enn mens fra før denne perioden. Fikk hormonspiral som fjernet blødningene. Det er tatt tester på sykehus for å utelukke alvorlig sykdom som årsak til blødningene. Jeg har ikke klart å påvise eggløsning selv ved hjelp av eggløsningstester eller temperaturmåling, dvs at jeg tror ikke jeg har eggløsning. Jeg har en BMI på 32. Jeg jobber med å gå ned i vekt, men synes det er vanskelig. Går på Grete Roede kurs. Har gått ned 7,5 kg på 5 mnd.

I februar var jeg hos gynekolog, der tok jeg prøver som han sier er normale. Han mistenkte PCOS (?) på grunn av mine symptomer, men sier at prøvene utelukker dette. Han ba meg gå ned i vekt og komme tilbake om 6 mnd. Han mente jeg hadde eggløsning siden jeg hadde regelmessige blødninger, til tross for at jeg ikke klarer å påvise det. Jeg satt med en opplevelse av å ikke bli ordentlig hørt etter konsultasjonen og bestilte time hos privat gynekolog i mai. Her opplevde jeg å bli mer hørt og han ville ta flere tester (glukosebelastningstest) og sa at det ikke var vits å prøve hvis jeg ikke har eggløsning feks. Det gikk flere uker uten at jeg hørte noe, og jeg måtte purre flere ganger på svar. Til slutt fikk jeg bare en kort mail der det stod at han ikke fant noe galt, og at jeg rådes til å gå ned i vekt, ikke noe mer. Så vidt jeg har skjønt har ingen testet om jeg faktisk har eggløsning, da jeg har lest at slike tester må gjøres på spesielle dager i syklusen og i spesielle intervaller? Nå har det snart gått 6 mnd siden jeg var hos han første gyn, og jeg kvier meg for å bestille time. Jeg føler at jeg ikke har gått ned så mye som jeg burde, og jeg vet ikke hva jeg kan forvente å få av hjelp. Jeg føler at blødningsforstyrrelsene ikke blir tatt på alvor og jeg skammer meg over at jeg er overvektig.

Svar

Hei,
Takk for henvendelse her på lommelegen.
Først av alt, du gir en god beskrivelse på din situasjon og jeg kan virkelig bekrefte at det er veldig, veldig mange som kjenner seg igjen her. Vi møter ofte kvinner som strever med vekt og som ønsker barn. For det andre, du har all grunn til å være kjempestolt over den vektreduksjonen du har oppnådd. Det er ikke alle som klarer det, og de 7.5 kg du har gått er viktige skritt på veien mot et nytt svangerskap. Det er ingen grunn til å kjenne på skam, prøv å snu dette til at du faktisk har vært flink med det du har oppnådd.
De blodprøvene du legger ved tyder på at du mest trolig har gode reserver i eggstokkene dine. Dette må selvsagt suppleres med ultralyd undersøkelse av eggstokkene dine.
Det er ulike måter å sjekke om man har eggløsning på. En metode er hjemmetester (stix av urin). Når man har uregelmessige sykluser er det vanskeligere å vite når man skal teste og om det er en eggløsning. Derfor kan det være en ide å gjøre ultralyd us hos en gynekolog noen dager etter den blødningen du oppfatter som mens er avsluttet for å se om det er tegn til modning av en eggpose.
Man kan fremskynde en mensblødning ved å gi en kur med gestagener over noen dager. Mensblødning vil da komme 2-3 dager etter avsluttet kur. Deretter er det da mulig å gi en annen tablettkur for å stimulere til eggløsning (Pergotime eller Femar). Dette er en vanlig behandling for kvinner som av ulike grunner ikke har eggløsning. Det finnes også andre medikamenter som kan stimulere frem eggmodning, men det er ikke sikkert det vil være første valget i din situasjon.
Du kan absolutt forvente å få hjelp. Du kan be om en plan for videre behandling og hjelp. Dersom du føler at du ikke blir hjulpet der du har vært er det er fullt mulig å kontakte en av fertilitetsklinikkene enten privat eller få fastlegen til å henvise dere til en av de offentlige klinikkene.
Ønsker deg og dere masse lykke til :)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-