PMS: Finnes der behandling?

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 23 år som sliter veldig med pms (tror jeg). I ca 10-11 dager før menstruasjon er jeg først så utrolig trøtt og sliten i ca 5-6 dager at jeg så vidt orker å stå på beina og gjøre dagligdagse ting og er veeldig sårbar. De neste dagene er jeg skikkelig deprimert, lei meg (gråter lett), sint, frustrert, ser mørkt på livet og mister all energi og glede. Klarer så vidt å være blant folk og mister all tro på meg selv. Jeg er ikke meg selv i det hele tatt. Får vanskeligheter med å sovne og blir liggende å vri meg. Har sterke menstruasjonssmerter og kraftig blødning. Jeg føler det går i en ond sirkel for jeg blir også veldig trøtt etter menstruasjon pga alle humørsvingningene osv.. Men føler meg allikevel mye lettere og mye bedre når den er kommet. Jeg er gift så det går jo også mye utover min min mann. Skal vi f.eks ut å reise så må jeg passe på at det ikke kommer i flukt med denne perioden for da blir det ikke noe kosetur for å si det slik. Det er jo ikke alltid like enkelt å få det til å klaffe. Det er så utrolig slitsomt. Det går utover jobb og alt. Jeg hadde en periode på ca 2 år der jeg sleit psykisk med angst og depresjon. Fikk behandling med Cipralex. Er mye bedre nå helt til disse periodene kommer. Har ikke noe særlig lyst til å begynne på antidepressiva igjen pga bivirkningene (vektøkning, ingen sexlyst, følte meg "flat" osv) Er det noe annet som kan hjelpe? Orker rett og slett ikke å ha det slik. Jeg mosjonerer så lenge jeg orker det og spiser sunt.
Jeg har heller ikke blitt gravid enda. Vi har hatt ubeskyttet samleie i 4 år. Har hatt kikkhullsoperasjon pga en egglederbetennelse jeg hadde for 3 år siden. Men alt var fint. Jeg har også sjekket hormonnivåene og de var bra da.. Har hørt at for lavt progesteron kan føre til pms og ufrivillig barnløshet? Men kan det være for lavt progesteron selv om det ikke viste på prøvene?

Svar

Hei.

De direkte årsaker til PMS er man ikke sikre på, så det kan ikke bekreftes at det har med progesteron å gjøre, slik du spør om.

Der finnes en lang rekke medisiner og behandlingstiltak som kan forsøkes, blant annet antidepressiva, klomipramin, vanndrivende medisiner, p-piller, betennelsesdempende midler, psykologsamtaler.

Jeg håper at noe av dette kan hjelpe deg. Jeg kan som du skjønner, ikke plukke ut ett konkret forslag her til deg, utover at det virker nærliggende å tenke at du kanskje bør "unne" deg å bruke antidepressiva i 14 dager av gangen, og IKKE som fast medikasjon slik du gjorde tidligere. Det kan nemlig ha en svært god og raskt innsettende effekt.
Diskuter derfor denne muligheten også med legen din.

Når det gjelder ufrivillig barnløshet så er dette noe dere nå kan få hjelp for, etter 4 år med ubeskyttet samleie uten graviditet. Det er viktig at din mann får tatt en sædprøve, for det er jo slett ikke sikkert at årsaken ligger hos deg. Ta opp alt dette også med fastlegen, som formidler evt hjelp / behandling.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-