Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ønsker å bli gravid, uregelmessig syklus og uregelmessig eggløsning

Spørsmål

Hei. Jeg og samboeren min har nå prøvd i 8 måneder å bli gravide, uten noen hell så langt. Jeg er 25 år, han er 29 år, vi er sunne og friske, og har ingen helseproblemer. Jeg har tatt celleprøve, og alt var normalt der. Jeg sluttet på p-piller i august. Jeg har en litt uregelmessig syklus: Oktober: 26 dager November: 23 dager Desember: 24 dager Positiv EL-test dag 14 Januar: 18 dager Positiv EL-test dag 7 Februar: 32 dager Mars: 19 dager Positiv EL-test dag 9 April: 19 dager Positiv EL-test dag 13. Kan dette stemme? April/mai: 22 dager Jeg blir ikke helt klok på når jeg har EL? Den siste tiden har jeg hatt veldig korte sykluser, kan det være et problem? Vi prøver å ha samleie annen hver dag i den tiden jeg tror jeg har eggløsning. Dette er kanskje ikke nok, når det er usikkert når jeg har eggløsning?

Kvinne 25
Svar

  

En normal syklus varierer mellom 25 og 35 dager, regnet fra første til første menstruasjonsdag. Den fruktbare periode i syklus er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen. Man antar at eggløsning finner sted 14 dager før neste menstruasjon er ventet. Din syklus er altså ofte kortere enn det som er normalt. Det er ikke så avgjørende på hvilken syklusdag det kommer eggløsning, men hvor lang tid det går fra eggløsning til neste menstruasjon, det som betegnes ‘lutealfasen’ for livmorslimhinnen skal forberedes til å kunne ta imot embyoet, fosteranlegget. Tiden før eggløsning (follikkelfasen) kan variere, men lutealfasen bør være 10 dager eller mer. Det kan være en god ide å få målt progesteron en uke etter antatt eggløsning, verdien skal være >5 nmol/L, helst over 25.

Hvis dere har samleie 2-3 ganger i uken, så treffer dere de fruktbare dager og behøver ikke å ta hensyn til eggløsning. 25 år er en gunstig alder for å bli gravid, den månedlige sjanse for vellykket graviditet er ca 25%. Hvis det ikke er blitt graviditet innen ett år, så kan dere søke lege for utredning. Hvis det er mistanke om unormal eggløsning, så kan man forsøke å stimulere eggløsning med tabletter.

Lykke til, vennlig hilsen Mette


PS

 jeg er litt usikker på din oppstilling?

April var syklus 19 dager, eggløsning dag 13, da er lutealfasen bare 6 dager

Mars syklus 19 dager, eggløsning dag 9, da er lutealfasen 10 dager

Januar syklus 18 dager, eggløsning dag 7, lutealfasen 11 dager

Desember syklus 24 dager, eggløsning dag 14, lutealfasen 10 dager


Hvis du kommer til fertilitetsutredning, så er det viktig å notere

DATO for første menstruasjonsdag og dato for positiv eggløsningstest. Så blir det ingen misforståelser.