image: Ønsker å bli gravid, hva med alkohol?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ønsker å bli gravid, hva med alkohol?

Spørsmål

Hei, Vi er et par på 30 år som prøver å bli gravide. Vi har normal BMI og spiser sunt. Jeg sluttet på p-piller for 6 måneder siden, og vi har «prøvd» i 4 måneder.

Jeg var hos gynekolog for 7 måneder siden og hun tok ultralyd av eggstokken (på grunn av noe annet) men sa da at eggene mine så bra ut og at jeg vart fertil ut i fra det.

Spørsmål 1: Jeg har mindre eggløsningsslim enn for 5 måneder siden. Påvirker det veldig og er det noe jeg kan gjøre?

Spørsmål 2: Hva skiller en fertilitetssjekk for meg fra det jeg gjorde hos gynekolog? Ble ikke tatt blodprøve.

Spørsmål 3: Jeg har prøvd eggløsningstest de tre siste månedene uten særlig utslag noen gang. Enda da har jeg testet hyppigere sist periode. Er et par dager det blir nesten to streker. Da den ene er svak. Hva kan være årsaken? Har fulgt henvisning.

Spørsmål 4: Kan jeg drikke et par-tre enheter med vin mellom mensen og eggløsning? Ikke mellom eggløsning og mensen.

Spørsmål 5: Påvirker min manns alkoholinntak på 2-3 enheter i uken veldig?

Jeg har lest meg opp på de generelle svarene jeg kan få så her er jeg ute etter litt mere spesifikt.

Kvinne 30
Svar

Det er ikke alltid det går lett å bli gravid som man håper. I realiteten er det bare ca. 20% sjanse for vellykket graviditet per måned når man er 30 år. Du forteller ikke om menstruasjonene er regelmessige? Det er viktig for å vite om hormonsystemet er normalt. Syklus mellom 25 og 35 dager tyder på normal eggløsning. Vet dere at de fruktbare dager er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen som igjen er 14 dager før ventet neste menstruasjon? Samleie 2-3 ganger i denne perioden er optimalt.

Til dine spørsmål.

Spørsmål 1: Jeg har mindre eggløsningsslim enn for 5 måneder siden. Påvirker det veldig og er det noe jeg kan gjøre? Svar: du sluttet med p-piller for 6 måneder siden, og mens du brukte dem hadde du ikke eggløsning. Eggløsningsslim er et resultat av den store østrogenproduksjon som skjer rett før eggløsning. Det kan du ikke påvirke. Vi legger ikke stor vekt på dette slimet.

Spørsmål 2: Hva skiller en fertilitetssjekk for meg fra det jeg gjorde hos gynekolog? Ble ikke tatt blodprøve. Svar: Det med fertilitetssjekk er noe oppskrudd. Ved ultralyd kan man se at det er små follikler hvor egganleggene ligger, men man har ikke se eggene og ikke vurdere kvalitet på eggene. Det er en rekke hormonprøver som man kan ta, noen tas på dag 2-3 i syklus (FSH og østradiol, evt også hormonet prolaktin) og AMH (anti Müller hormon), men man setter ikke i gang en utredning før det har gått ett år uten resultat. Prøvene sier noe om ‘eggreserven’, men ikke noe om kvalitet på eggene, og det er ikke noe man kan behandle.

Mange har problemer med eggløsningstester. Du kan i stedet måle temperatur daglig etter at menstruasjonen er avsluttet, og etter eggløsning vil den øke noen streker. Man kan også måle progesteron en uke før ventet menstruasjon for å sjekke om det har vært eggløsning. Men som sagt så setter man ikke i gang etter så kort prøvetid, men hvis du har en syklus med lengre intervaller enn 35 dager, så kan det bli aktuelt med eggløsningsstimulasjon.

OBS Du var til gynekolog for 7 måneder siden, og da brukte du fortsatt p-pille. Da kan man ikke ta blodprøver fordi de vil være påvirket av p-pillene.

Spørsmål 3: Jeg har prøvd eggløsningstest de tre siste månedene uten særlig utslag noen gang. Enda da har jeg testet hyppigere sist periode. Er et par dager det blir nesten to streker. Da den ene er svak. Hva kan være årsaken? Har fulgt henvisning. Svar: Som sagt, det er mange som har problem med eggløsningstester, så de anbefales ikke. Regelmessig syklus vil i langt de fleste tilfeller bety normal eggløsning, se svar 2.

Spørsmål 4 og 5: Kan jeg drikke et par-tre enheter med vin mellom mensen og eggløsning? Ikke mellom eggløsning og mensen. Påvirker min manns alkoholinntak på 2-3 enheter i uken veldig? Svar: Når man/jeg ikke kan gi et spesifikt svar angående alkohol, så er det fordi det ikke finnes forskning som kan gi det svar du etterlyser. Vi ser graviditeter både hos kvinnelige og mannlige alkoholikere med daglig stort alkoholforbruk. Forbruket av alkohol hos dere er meget moderat og jeg kan ikke forestille meg at det kan påvirke fruktbarheten. Men ved graviditet frarådes alkohol.

Jeg håper at det lykkes, men ha litt mer tålmodighet.

Vennlig hilsen Mette