Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

NSAID ved graviditetsønske

Spørsmål

Hei! Jeg er en 29 år gammel kvinne som prøver å bli gravid. Samboeren min er 36 år og har ett barn fra før. Jeg har aldri vært gravid før så vidt jeg vet. Jeg har stabile sykluser på ca29 dager og tydelige symptomer på eggløsning hver mnd (ømhet i siden, trøtthet, blank utflod, eggløsningsblødninger etc). Jeg har bekreftet dette med eggløsningstester og vi har hatt sex på riktige tidspunkt. Vi har kun prøvd i fire måneder nå så jeg er klar over at det er for tidlig til å være bekymret for infertilitet. Jeg stiller spørsmålene for å sjekke at det ikke er noe jeg gjør i hverdagen som ødelegger for oss. 1) Hver mensen får jeg sterke menssmerter som varer i ca 3-4 dager, de to første døgnene er aller verst og på dag 4 begynner de å gi seg. Smertene er så sterke at jeg må ta høyeste dose proxan de 3 første døgnene sammen med maks dose paracet for å kunne fungere normalt i hverdagen og på jobb. Det står i felleskatalogen at man ikke skal ta proxan om han prøver å bli gravid da det kan påvirke fertiliteten. Mitt spørsmål er: vil det å ta proxan kunne redusere fertiliteten senere i syklusen eller gjelder dette kun når proxan tas rundt eggløsning og etter eggløsning? Er proxan trygt å ta kun ved mensen eller skal det helst unngås totalt? Og gjelder dette i så fall også for andre NSAIDs som ibux? 2) Jeg har en jobb som periodevis er stressende. Jeg jobber 100%. Jeg pendler til sammen 2,5 time til og fra jobb hver dag. I perioder kjenner jeg at dette tærer på overskuddet. Jeg har mulighet til å trappe ned til 80% stilling. Stresset har aldri gått ut over menssyklusen men kan i perioder gå ut over overskuddet og sexlysten. Kan stresset redusere fertiliteten og anbefaler du at jeg trapper ned jobbmengden i prøvetiden? Jeg setter pris på svar! Mvh, en håpefull prøver

Kvinne 29
Svar

  

Dere har forsøkt å oppnå graviditet i 4 syklus. I din alder er den månedlige sjanse for å få til en vellykket graviditet ca 20%, så dere må nok være noe mer tålmodige. Du sier at dere har hatt sex på de riktige tidspunkter, og du har tatt eggløsningstester og syklus er på 29 dager. Da vil eggløsning være på ca. 15.dag i syklus. Man antar at de fruktbare dager er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen, altså fruktbarhet fra 10.-15. syklus dag, høyest i de siste tre dager. Ved samleie 2-3 ganger per uke vil man treffe de fruktbare dager.

Til dine spørsmål:

1) Hver mensen får jeg sterke menssmerter som varer i ca 3-4 dager, de to første døgnene er aller verst og på dag 4 begynner de å gi seg. Smertene er så sterke at jeg må ta høyeste dose proxan de 3 første døgnene sammen med maks dose paracet for å kunne fungere normalt i hverdagen og på jobb. Det står i felleskatalogen at man ikke skal ta proxan om han prøver å bli gravid da det kan påvirke fertiliteten. Mitt spørsmål er: vil det å ta proxan kunne redusere fertiliteten senere i syklusen eller gjelder dette kun når proxan tas rundt eggløsning og etter eggløsning? Svar: Det er mulig at legemidler av typen NSAID (Proxan, Naproxen, Ibux osv) kan påvirke eggløsningen så egget ikke ‘kastes ut’ av eggstokken og derfor ikke får mulighet for å kunne befruktes.  Hvor lenge denne effekten holder seg er usikkert, det avhenger muligens av typen av NSAID.

2) Er proxan trygt å ta kun ved mensen eller skal det helst unngås totalt? Og gjelder dette i så fall også for andre NSAIDs som ibux? Svar: Ibux nedbrytes mye raskere enn Naproxen/Proxan, så jeg vil anbefale deg å bruke Ibux i stedet for Proxan

3)  Jeg har en jobb som periodevis er stressende. Jeg jobber 100%. Jeg pendler til sammen 2,5 time til og fra jobb hver dag. I perioder kjenner jeg at dette tærer på overskuddet. Jeg har mulighet til å trappe ned til 80% stilling. Stresset har aldri gått ut over menssyklusen men kan i perioder gå ut over overskuddet og sexlysten. Kan stresset redusere fertiliteten og anbefaler du at jeg trapper ned jobbmengden i prøvetiden. Svar: Det ser ikke ut til at stresset påvirker eggløsningen/syklus, så det er bare spørsmål om stress medfører redusert seksuell aktivitet i de fruktbare periodene. Det vil selvsagt redusere sjansen for å bli gravid. Mange opplever at de blir gravide mens de er på ferie, men mon ikke det er omstendighetene som er gunstig? Jeg ser ikke grunn til redusert arbeid.

Du beskriver at du har meget sterke menstruasjonssmerter. Da kan man tenke på mulig endometriose, en godartet tilstand hvor det foreligger vev av samme type som livmorslimhinne i bukhulen eller på eggstokkene. Det kan bare påvises ved laparoskopi (kikkhullsoperasjon).Det kan hos noen (ca. en tredel) redusere muligheten for graviditet, i slike tilfeller er prøverørsbehandling god behandling.

Det ser ut som du lever fornuftig og skaper det beste miljø for å oppnå graviditet. Så jeg vil anbefale dere litt mertålmodighet. Ikke styr med eggløsningstester, du kjenner nå din syklus ganske godt. Etter ett år kan dere søke hjelp. Men mon ikke det lykkes får den tid? 29 år er en gunstig alder. 

Lykke til. Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-