Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Når kommer menstruasjon tilbake etter stopp med p-pille

Spørsmål

Hei Jeg er en kvinne på 25 år. Jeg sluttet på p-piller for 51 dager siden, for jeg og partneren min ønsket å prøve å få barn. Jeg har fremdeles ikke fått menstruasjon, ifølge kalenderen er jeg 18 dager forsinket. Jeg har tatt en graviditetstest som var negativ. Det jeg lurer på er om det vil være vits å ta flere graviditetstester om menstruasjonen fortsatt uteblir? Er det mulig å bli gravid før menstruasjonen kommer tilbake? På hvilket tidspunkt bør jeg få en gynekologisk undersøkelse om menstruasjonen fortsetter å utebli? Jeg har tidligere fått påvist cyster på eggstokkene, kan dette gjøre det vanskeligere å bli gravid? For 1 år siden tok jeg ut en p-stav etter 3 år. Jeg hadde en liten pause før jeg startet på p-piller igjen. Menstruasjonen har vert litt uregelmessig etter p-staven. Når jeg gikk på p-pillene og jeg glemte en pille kom som regel mensen veldig raskt etterpå (tidligere enn den skulle) trodde derfor den kom til å komme ganske raskt tilbake når jeg sluttet på pillen, men den har som sagt ikke kommet enda. Håper du har et svar til meg, som kanskje er litt utålmodig og stresset. :)

Kvinne 25
Svar

  

Det er ikke uvanlig at det tar litt tid før de normale menstruasjoner kommer tilbake etter at man slutter med p-pille. Med p-pille blir eggstokkfunksjonen satt ut av spillet, og eggstokk og hypofyse (hjernevedhenget som stimulerer eggstokken) må gjenoppta samspillet som fører til eggmodning og eggløsning. Nå kan det ha skjedd ting og saker som ikke har kommet til syne under bruk av p-pillen, den vil uansett gi regelmessige blødninger. Hvis det ikke er kommet menstruasjoner etter 3 måneder, bør du få en sjekk av hormonene.

Det er mulig å bli gravid uten å ha fått menstruasjonene tilbake. Eggløsning med mulighet for graviditet kommer før ventet menstruasjon.

Om du skal ta flere graviditetstester? Hvis du har symptomer på graviditet (f.eks. ømme bryster, kvalme), så kan du ta en ny test.

Cyster på eggstokken er vanlige i en eggstokk som er i funksjon, opp til ca. 4 cm anses normalt. Mange små ‘cyster’ eller eggsekker (under 1 cm i diamter) kan ses ved tilstanden PCOS (poly cystisk ovarie syndrom), hvor menstruasjonene kan bli sjeldne eller helt borte. Det vil man sjekke for ved utredningen.

Så mitt råd er å søke lege hvis det ikke har kommer blødning etter tre måneder. Følgende prøver vil være aktuelle: FSH, LH, østradiol, prolaktin og TSH. Hvis det er mistanke om PCOS, vil det også være vanlig å måle ‘mannlige’ hormoner som kan være forhøyet.

Håper du får menstruasjon eller blir gravid før den tid. Lykke til.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-