Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Menstruasjon som blir borte

Spørsmål

Hei! Jeg og samboeren min prøver nå å bli gravide. Vi er begge mellom 25-30år. Jeg satte inn p-stav 15.august 2018, og mistet menstruasjonen helt. Har før innsettelse av staven ellers hatt regelmessig og presis menstruasjon. Jeg tok ut p-staven i slutten av april 2019. Datoene jeg har hatt menstruasjon er: 28.mai - 2.juni 4.juli-7.juli 3.aug - 6.aug Menstruasjonen min har etter dette stoppet opp, og jeg begynner å bli bekymret og stresset. Idag er det 29.september, og den har fremdeles ikke kommet. Føle meg ellers frisk og fin. Tok celleprøve i november 2018 og den var fin. Kanskje verdt å nevne at jeg hadde en urinveisinfeksjon i august 2019. Var med fastlegen i starten av august 2019, og fikk en kur med Selexid. Infeksjonen gikk raskt over etter noen dager. Burde jeg gå til legen nå? Eller vente og gi det litt mer tid? Vi har et veldig stort ønske om barn, og jeg er bekymret for at noe er galt med meg. Jeg har tatt mange forskjellige graviditetstester men alle er negative. Hva gjør jeg nå?

Kvinne 26
Svar

  

Manglende menstruasjon betyr manglende eggløsning (hvis graviditet er utelukket), og det kan igjen ha flere årsaker hvor den vanligste er PCOS, en hormonforstyrrelse med unormale hormoner og mange små eggsekker på eggstokken. Ofte er tilstanden ledsaget av overvekt og unormal hårvekst, evt. kviser. Trening og slanking kan også stoppe eggløsning.

Evt, celleforandringer eller urinveisinfeksjon har ingen innvirkning på dine hormonforhold. Effekten av p-staven er for lenge siden ute av kroppen.

Til dine spørsmål:

· Burde jeg gå til legen nå? Eller vente og gi det litt mer tid? Svar: vanligvis venter man tre måneder, altså enda en måneds tid. Kanskje du skulle bestille time nå og så heller avbestille, hvis dine menstruasjoner kommer tilbake?

· Vi har et veldig stort ønske om barn, og jeg er bekymret for at noe er galt med meg. Jeg har tatt mange forskjellige graviditetstester men alle er negative. Svar: helt opplaget, det er noe galt når du ikke får menstruasjon, men i de fleste tilfeller er det mulig å sette eggløsning i gang med hormontabletter eller -sprøyter. Man kan som regel finne en forklaring ved å måle disse hormonene: østradiol, FSH og LH, prolaktin og TSH.

Du er heldigvis ung, og det er et godt utgangspunkt, det skal nok lykkes å kunne hjelpe deg, men litt mer tålmodighet!

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-