Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Manglende menstruasjoner og barneønske

Spørsmål

Hei. I mars i år ble jeg satt på Trisekvens i 6 mnd grunnet sekundær amenore (hadde da ikke hatt menstruasjon på 13-14 måneder etter at jeg sluttet på p-pillen). Bakgrunnen for oppstart var å tilføre hormoner hovedsakelig mtp skjelettet slik jeg forstod det. Jeg og min samboer har et ønske om å bli gravide i løpet av 2020. Da jeg sa dette til min gynekolog i en rask telefon-samtale i dag fikk jeg beskjed om å seponere Trisekvens-behandlingen. Jeg har snart fullført 2 brett. Tanken hennes var å avvente å se om menstruasjon kommer i gang igjen av seg selv før neste kontrolltime i september. Hun ville da vurdere eggløsnings-stimulerende dersom jeg da fortsatt mangler menstruasjon. 1: Jeg har allerede vært over ett år uten menstruasjon; er det ikke da dumt å slutte med hormonbehandling etter kun to måneder? Hvor skadelig er lave østrogennivå over lenger tid? 2: Dersom Trisekvens ikke hemmer eggløsning; vil sannsynligheten for å ha eggløsning være den samme med og uten medisinen? For isåfall, hvorfor slutte? Er det farlig å bli gravid på den? 3: Dersom jeg fortsetter med Trisekvens i 6 måneder som opprinnelig planlagt; vil dette være bra for kroppen? Og vil det øke sannsynligheten for at syklusen kommer i gang igjen av seg selv etterpå? 4: Selv om vi håper på graviditet dette kalenderåret så kommer alltid helsen først. Vi er derfor redde for om det kan være uheldig å slutte med hormonbehandling nå hvis det betyr at jeg ikke har rukket å få skikkelig effekt av den ennå. Tenker du at jeg bør slutte eller fortsette med Trisekvens videre? Jeg har ikke ny kontrolltime hos gynekolog før over ferien og håper derfor du kan svare meg på dette da jeg ikke opplever å ha fått så klare svar og begrunnelser fra min gynekolog. Jeg har ikke verdiene på blodprøven, men alt var normalt utover noe lavt østrogennivå. Ultralyd og gynekologisk undersøkelse har vært helt normalt. Jeg er 166 cm høy og 54 kg.

Kvinne 29
Svar

  

Dine menstruasjoner har stoppet opp fordi kontakten mellom hypofyse og eggstokkene ikke fungerer. P-pille stopper denne kontakten, men vanligvis kommer syklus igjen av seg selv. Jeg vet ikke hvor lenge du brukte p-pille og om dine menstruasjoner hadde vært regelmessige før du startet med pillen? Hvis man starter med p-pillen før syklus er regelmessig, er det større risiko for at systemet ikke kommer i gang etterpå. Det er en form for barnløshet som er forholdsvis enkel å behandle med hormonsprøyter, FSH for å stimulere eggmodning, og så LH (HCG) for å få til eggløsning.

Trisekvens er hormonerstatning for det som kroppen ikke produserer: østrogen (blå og røde piller) og kombinasjon av østrogen og gestagen (likner på progesteron som dannes etter eggløsning) i de hvite tablettene. Etter avsluttet behandling med hvite tabletter, så kommer en blødning. Det likner på en normal syklus.

Til dine spørsmål:

1. Jeg har allerede vært over ett år uten menstruasjon; er det ikke da dumt å slutte med hormonbehandling etter kun to måneder? Svar: det spiller ingen rolle

2. Hvor skadelig er lave østrogennivå over lenger tid? Svar: Hvis du går med lavt østrogen over mange år, så kan det virke negativt på skjelettet, men i din alder vil det ta seg opp igjen. Du er i samme hormonstatus som kvinner er etter en fødsel, før menstruasjonene kommer tilbake, og det kan dreie seg om ett år eller mer, hvis de ammer lenge.

3. Dersom Trisekvens ikke hemmer eggløsning; vil sannsynligheten for å ha eggløsning være den samme med og uten medisinen? Svar: Det er så sjelden at det kommer eggløsning i din situasjon, med eller uten Trisekvens. 

4. For isåfall, hvorfor slutte? Svar: tanken kan kanskje være at man ønsker å starte hormonbehandlingen uten at det skal samordnes med Trisekvens syklus?

5. Er det farlig å bli gravid på den? Svar: nei

6. Dersom jeg fortsetter med Trisekvens i 6 måneder som opprinnelig planlagt; vil dette være bra for kroppen? Svar: det er bra for kroppen, men noen måneder fra eller til uten hormoner, spiller ingen rolle.

7. Og vil det øke sannsynligheten for at syklusen kommer i gang igjen av seg selv etterpå? Svar: det spiller sannsynligvis ikke noen rolle.

8. Selv om vi håper på graviditet dette kalenderåret så kommer alltid helsen først. Vi er derfor redde for om det kan være uheldig å slutte med hormonbehandling nå hvis det betyr at jeg ikke har rukket å få skikkelig effekt av den ennå. Tenker du at jeg bør slutte eller fortsette med Trisekvens videre? Svar: her er det forskjellige oppfatninger. Det med ‘skikkelig effekt’ av Trisekvens har ikke noe for seg, effekten av hormonmangel på skjelettet må ses i et mye lengre perspektiv.

a. Jeg ville ha gått rett på stimulering når det var barneønske hos en kvinne med bortfall av menstruasjoner. På samme måte som man ser at kvinner kan bli gravide etter en fødsel uten å ha fått menstruasjoner tilbake. Om du skjønner?

b. Infertilitetsekspertene mener at det er fornuftig å bruke Trisekvens i to sykluser, før start av behandling med FSH og HCG. Deres argument er at livmoren må ta seg igjen etter ikke å ha vært utsatt for hormoner. Jeg mener at livmoren ‘vokser med oppgaven’, dvs. når den blir hormonpåvirket under behandlingen.

c. Din lege har ment at du skal være hormonfri i seks måneder, men jeg er enig med deg i at det har vært testet allerede i 12-13 måneder uten at noe har skjedd.

Om du stopper med Trisekvens eller fortsetter spiller nok liten rolle. Logisk ville det være å bruke Trisekvens til du skal stimuleres, og så få en blødning som man kan bruke som utgang for stimulering med hormonsprøyter.

Jeg synes du skal be om ny time hos din gynekolog og planlegge behandling tidligere enn etter seks måneder. Men som sagt, det er ulike meninger om hva som er rett behandling.

Lykke til med prosjektet, vennlig hilsen Mette