Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Manglende eggløsning på tross av menstruasjon?

Spørsmål

Hei! Etter totalt 7år på både minipille (cerazette) og p-stav, gikk jeg over til "vanlig" p-pille microgynon i et par mnd for å få tilbake vanlig mens. Sluttet i April i år grunnet mye bivirkninger og samt et ønske om å prøve å bli gravid. Var da inneforstått med at det kunne ta litt tid før mensen ville være regelmessig og at ting ville ta litt tid. Har siden den gang hatt svært varierende sykluser, alt fra 18-34 dager.

De siste mnd noe mer jevnt mellom 26-34, samt svært varierende blødningsgrad.

Har gjennom månedene tatt eggløsningstester, både morgen og kveld, og gjennom hele syklusen, men har enda ikke opplevd en eneste positiv eggløsningstest.

Kjenner etterhvert som månedene går at dette bekymrer meg mer. Mitt spørsmål er da om det kan være en mulighet at jeg ikke har eggløsing, selv og jeg får menstrasjon hver måned?

Kvinne 23
Svar

En normal syklus er mellom 25 og 35 dager, regnet fra første til første menstruasjonsdag. Hvis syklus er normal, regner vi med at det også er normal eggløsning, men det har du ikke kunne få bekreftelse på ved eggløsningstestene.

Det er andre måter å sjekke for eggløsning. Du kan måle din temperatur hver dag på samme tid. Etter eggløsning stiger temperaturen et par streker. En sikker metode er å få målt progesteron (blodprøve) som øker etter eggløsning. Prøven bør tas en uke før ventet menstruasjon.

En vanlig årsak til svikt i eggløsning er tilstanden PCOS (poly cystisk ovarie syndrom) med spesielle forandringer på eggstokkene, ofte unormal hårvekst/kvise og mange er overvektige. Hvis du er overvektig, kan det være lurt å slanke bort noen kg (5 kg ?).

Hvis man kommer frem til at det ikke er eggløsning, så kan det gis tabletter (Letrozol) som kan sette eggløsningen i gang. Denne behandlingen bør styres av gynekolog.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-