Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Luteal insuffisiens?

Spørsmål

Hei, Jeg er en kvinne på 28 år. Jeg og samboeren har forsøkt i ca. 4 måneder og bli gravide uten å lykkes. 4 måneder er ikke så lenge men jeg føler at det er noe som ikke helt stemmer med meg. Jeg har en sykluslengde som varierer i mellom 28-30 dager. Helt siden vi startet å prøve har jeg tatt eggløsningstest og funnet eggløsningen i hver prøveperiode. Dette har vært på syklusdag 17 og 18. Etter jeg har hatt eggløsning går det 5-6 dager, også begynner jeg å spotte litt brunt blod, det er først lyserosa den første dagen, så går det gradvis over til å bli mørkere og mørkere i fargen for hver dag, til det blir mørkebrunt. Dette skjer hver dag til mensen kommer. Hele perioden med denne spottingen varer opptil 7 dager. Etter den syvende dagen kommer mensen, da blør det friskt blod i 2-3 dager før det går over til litt brunt blod i et par dager. Fra jeg får frisk blødning til jeg slutter helt å blø går det totalt 6 dager. Jeg er usikker på om denne spottingen som starter 5-6 dager etter eggløsning regnes som menstruasjon også? Hvis det gjør det så har jeg menstruasjon i ca 12-13 dager noe som er lenge. Helt siden jeg sluttet med prevensjon for 2 år siden har jeg alltid hatt litt brunt blod før mensen, men det har vart i 2-3 dager før mensen - de siste månedene har denne spottingen vart i 7 dager. Jeg har lest at spotting før mensen kan være tegn på lav verdi av progresteron. Jeg ble testet for hormonprøver hos fastlegen min på syklusdag 7. Se vedlegg. Jeg har i etterkant lest at man burde sjekke progresteron nivå på syklus dag 21-23, stemmer det? I så fall burde jeg ta en ny blodprøve?Er det noe annet som kan gjøre at jeg har denne spottingen før mensen kommer? Jeg har tatt celleprøve hos fastlegen som var normal. Jeg føler meg ellers frisk, har ingen smerter under mensen eller samleie. Jeg har uttrykt min bekymring til fastlegen i forhold til disse blødningene som kommer ganske kjapt etter eggløsning. Har fått henvisning til gynekolog i mai. Setter stor pris på svar

Kvinne 28
Svar

  

Etter eggløsning, i lutealfasen, produserer eggstokken en kombinasjon av progesteron og østrogen som påvirker livmorslimhinnen så den kan ta imot et befruktet egg (embryo) for implantasjon. Det diskuteres om det finnes en tilstand med for lav progesteron produksjon, luteal insuffisiens. Du har testet at du har eggløsning og dermed også produksjon av progesteron. Progesteron er på topp midt i lutealfasen, altså ca. en uke før ventet menstruasjon. Verdien av måling av nivået er omdiskutert, ideelt ligger toppverdien på ca. 30 nmol/L. Varighet av lutealfasen er viktigere, den er hos deg 10-13 dager og det er normalt. Din syklus beregnes fra den dag du blør kraftig til du i neste syklus blør rikelig. Spotting teller altså ikke som blødning.

Hvis du får målt progesteron i lutealfasen, så bør du også få målt prolaktin (et hypofysehormon) og TSH (sjekk av stoffskifte). 

Det er viktig at du omhyggelig noterer dine blødninger så gynekologen kan bedømme mønsteret. Noen vil ved lavt progesteron og/eller tegn på underutviklet livmorslimhinne (ses ved ultralyd) forsøke eggløsningsstimulasjon (selv om du har eggløsning !) eller gi progesterontilskudd i lutealfasen (med naturlig progesteron som stikkpiller eller tabletter). 

Husk at det kan ta tid å bli gravid, i din alder ca. 20% sjanse per måned. Lykke til.

Vennlig hilsen Mette


PS å måle progesteron på dag 7 har ingen hensikt, det dannes ikke progesteron på dette tidspunkt i syklus.