Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

INgen menstruasjon etter p-pille stopp

Spørsmål

Hei! Sluttet på p-pille i midten av mars(Loette),da jeg og min samboer ønsker å stifte familie sammen. Har pr.dags dato enda ikke fått menstruasjon. Fikk kort tid etter p-pille slutt veldig ømme pupper og dette er noe som har vedvart hele tiden, men noen dager er bedre enn andre. Har tatt graviditetstester med jevne mellomrom siden da, der alle har gitt negativt resultat. Så mine spørsmål er: Hvor lenge er det «normalt» at jeg må vente til menstruasjonen kommer tilbake før jeg eventuelt må oppsøke lege? Kan jeg bli gravid før den første menstruasjonen kommer slik at jeg bør ta en test med jevne mellomrom? Ønsker å tilføye at jeg gikk på p-pillen i rundt 10 år, har hatt celleforandringer tidligere og var på GU senest i januar -20 der alt så ut slik det skal med tanke på min alder. Kan det eventuelt være et «problem» som ligger der som ikke kommer frem i dagslys når en går på prevensjon?

Kvinne 26
Svar

  

Jeg kan regne ut at du var ca. 16 år da du begynte med p-pillen. Hvis du ikke hadde normale menstruasjoner innarbeidet før du startet på p-pille, så kan det ta tid å få en normal syklus. P-pillens effekt er at den stopper eggstokkfunksjonen, så eggstokkene går i ‘dvaletilstand’ som det tar litt tid å komme ut av.

Til dine spørsmål:

1. Hvor lenge er det «normalt» at jeg må vente til menstruasjonen kommer tilbake før jeg eventuelt må oppsøke lege? Svar: Jeg ville se det an tre måneder etter avsluttet p-pille. Noen vil si at du bør vente 6-12 måneder, men det mener jeg er feil (se svar 3). Du bør da be din fastlege om å måle: østradiol, FSH, LH, TSH og prolaktin. Hvis du har tegn på akne eller ‘mannlig’ hårvekst, vil det være aktuelt med også å måle mannlige hormoner (ellers ikke). Evt. henvise deg til gynekolog.

2. Kan jeg bli gravid før den første menstruasjonen kommer slik at jeg bør ta en test med jevne mellomrom? Svar: eggløsningen kommer før menstruasjonen, så man kan bli gravid før det har kommet menstruasjon. Du kan ta en test med 1-2 ukers mellomrom.

3. Ønsker å tilføye at jeg gikk på p-pillen i rundt 10 år, har hatt celleforandringer tidligere og var på GU senest i januar -20 der alt så ut slik det skal med tanke på min alder. Kan det eventuelt være et «problem» som ligger der som ikke kommer frem i dagslys når en går på prevensjon? Svar: Celleforandringer har ikke noe med dette å gjøre. Hvis du har tatt celleprøve før du var 25 år, så er det ganske vanlig med celleforandringer (hvis du da ikke er HPV-vaksinert?) Som du antyder, så kan det være en årsak til manglende menstruasjoner som først kommer for en dag når du stopper med p-pillen. Det er grunnen til at jeg mener man skal ha en hormonsjekk etter ca 3 måneder. De nevnte prøver vil langt på vei kunne gi svar på hva som kan være årsaken.

Jeg håper at menstruasjonssyklus vil komme i gang av seg selv. Husk å spise folat. Lykke til-

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-