Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor blir jeg ikke gravid?

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 35 år. Jeg og samboeren min prøver å bli gravide. Jeg tar eggløsningstester hver måned og logger dem i kalender. Disse testene er positive på det tidspunktet kalenderen viser at det er tid for eggløsning. Vi kjøpte sædtest og sjekket samboeren, den var også OK. Min syklus er stort sett stabil, +/- 2 dager. (Ca 25 dagers syklus). Når jeg får positive eggløsningstester og menstruerer som normalt - kan det likevel hende at jeg ikke er fruktbar?

Kvinne 35
Svar

  

Du opplyser ikke hvor lenge at dere har forsøkt å oppnå graviditet? Det er først etter et års forsøk at man begynner å se etter mulige forklaringer på at det ikke lykkes. Ved 35 år (kvinnens alder) er den månedlige sjanse for vellykket graviditet ca. 15%
Man regner med at den fruktbare periode er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen, så kvinnen altså er fruktbar før det kommer utslag på eggløsningstesten.

Jeg har ingen erfaring med sædtest, men jeg har forstått at den tester for ‘svømmende sædceller’, men morfologien (utseendet) av sædceller kan den ikke bedømme. 

Hos kvinnen er der mange forhold som kan påvirke fruktbarheten:

· Alder er viktig, fruktbarheten i din alder er halvert i forhold til det den var for 10 år siden. Det betyr at det tar lengre tid å oppnå graviditet.

· Egglederne fanger opp egget og det befruktes i egglederen. Hvis det har vært en betennelse, kan egglederne være ødelagte. I dag hvor det testes for chlamydia er det en sjelden årsak til barnløshet.

· Det kan være forhold ved livmoren som utviklingsavvik, polypper eller muskelknuter

· Kvinnesykdommen endometriose kan påvirke fruktbarheten negativt. Ofte vil det da også være smerter, ved samleie og/eller ved menstruasjon

· Kvinnen kan ha ulike andre sykdommer som unormalt stoffskifte eller tidlig diabetes.

Husk at er det viktig å ha samleie i den fruktbare periode, 2-3 samleier i denne perioden er optimalt.

Så mitt svar på ditt spørsmål er: Ja,  det kan være andre årsaker. Man starter utredning hvis det ikke er kommet resultat etter ett år.

Lykke til, vennlig hilsen Mette