Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Habituell abort

Spørsmål

Hei, jeg er nå i utredning for primær habituell abort da jeg har mistet første gang i SA og nå 2 ganger i MA. De gangene jeg har mistet har jeg vært litt over 4 uker, rundt 5 uker (ble oppdaget på TUL da jeg var 11+6) og nå 6 uker (ble oppdaget på TUL da jeg var 7+5). Jeg leser mye forskjellig om utredning på nett, både generell informasjon og snakker med andre som er blitt utredet. Flere av de jeg har snakket med har avgitt sædprøver, men gynekologen min sier det ikke er nødvendig da mannen min har klart å gjøre meg gravid 3 ganger. Jeg leser også om folk som har fått hysteroskopi, men jeg har ikke fått dette tilbudet. Gynekologen min sier det holder med blodprøver av oss begge og har gått med på å gjøre ul-undersøkelse av meg hvor det settes inn saltvann. Han var ikke helt for det da han sier at de gangene han har undersøkt meg med ul har alt sett bra ut. Jeg leser også på nett at visse blodprøver kvinner har tatt i utredningen måtte taes når de var fri for hcg i kroppen. Jeg aborterte med Cytotec 19 feb og har fortsatt rester som må komme ut (blod og slim). Etter 2 forsøk med Cytotec engangsdose (for å få dette ut) uten effekt har jeg og gynekolog blitt enige om at jeg skal la kroppen ordne opp selv da jeg fikk infeksjon forrige gang jeg hadde utskrapning og jeg er blitt redd for å oppleve det igjen. Jeg lurer da på hvorfor det ikke er blitt nevnt for meg at jeg må være fri for hcg? Og om det stemmer? Trengs det virkelig ikke å bli tatt sædprøve av mannen? Er det ikke nødvendig med hysteroskopi? Jeg har bakovervendt livmor og GBS. Bør jeg stille flere krav til gynekologen min om utredning? Han er dyktig og flink og jeg er redd for å være «vanskelig pasient», men samtidig så er dette veldig tungt for meg og jeg føler jeg snart må gi opp drømme om barn fordi hverken psyken eller kroppen min klarer mer. Jeg må virkelig forsikres om at alt som kan undersøkes og gjøres er gjort før jeg klarer å gi det flere forsøk da det ødelegger meg totalt. Se vedlegg for mer.

Kvinne 30
Svar

  

Habituell abort beskriver en situasjon hvor et par har hatt tre etterfølgende spontanaborter. Det er da vanlig å starte utredning for å prøve å finne en årsak. Dessverre er det sjelden at man finner en forklaring, og enda sjeldnere at man finner noe man kan behandle. Man regner med at abortene i de fleste tilfeller skyldes feil ved fosteranlegget, at noe har gått galt under celledelingen som fører til utvikling av fosteret.

Veileder i gynekologi 2015, Norsk Gynekologisk Forening, beskriver følgende mulige årsaker og hvordan man undersøker :

Genetiske:

Feil i arveanlegget hos kvinnen eller mannen. Det undersøkes i blodprøve (genetisk us. av blod/kromosom undersøkelse). Det er dessverre ikke noe man kan endre på.

Anatomiske:

Strukturelle forandringer ved livmoren (skillevegg, sammenvoksinger, muskelknuter, polypper) vil hyppigst gi senaborter, dvs. etter 12 uker. Det undersøkes ved ultralyd som kan suppleres med saltvannsinfusjon. Hvis det er mistanke om forandringer kan man gå videre med hysteroskopi og/eller MR. Du har hatt undersøkelse med saltvannsinfusjon. Svak livmorhals kan være årsak til tidlig fødsel, ikke abort

Immunologiske:

Det som betegnes antifosfolipidsyndrom. Du har fått målt kardiolipin. Andre immunologiske undersøkelser har liten betydning.

Trombofili 

Dvs. endringer i blodets koagulasjonsevne. Usikkert om det har betydning for abort. Du har fått målt Leidenmutasjon.

Hormonelle

Du burde kanskje få sjekket stoffskiftet? Og muligens sjekk for diabetes?

Infeksiøse:

Ingen aktuelle undersøkelser anbefales (ikke GBS).

Til dine spørsmål:

· Jeg lurer da på hvorfor det ikke er blitt nevnt for meg at jeg må være fri for hcg? Svar: evt. HCG har ingen betydning for de prøver du skal ha tatt.

· Og om det stemmer? Svar: det stemmer ikke. Ved å måle kjønnshormoner kan det ha betydning, men det er ikke aktuelt å måle hos deg.

· Trengs det virkelig ikke å bli tatt sædprøve av mannen? Svar: det får man ikke noe ut av, du har jo oppnådd graviditet

· Er det ikke nødvendig med hysteroskopi? Svar: det er som sagt ikke rutineundersøkelse.

· Jeg har bakovervendt livmor og GBS. Bør jeg stille flere krav til gynekologen min om utredning? Svar: bakovervendt livmor forekommer hos ca 25% av alle kvinner, og det har ingen betydning for å kunne bli gravid eller for abort. GBS har ikke betydning i denne sammenheng.

Som du kan se, så har man ved utredningen av dere fulgt de nasjonale retningslinjer. Dere bør være optimistiske, selv etter tre aborter er det 65-70% sjanse for vellykket graviditet.

Lykke til. Vennlig hilsen Mette