Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Festeblødning er sannsynligvis overtro

Spørsmål

Hei. Eg og samboer prøver å bli gravide. Har prøvd i seks månadar, og bruker eggløsningstest for å finne når eg har eggløsning. (Syklus 40dager) Har dei andre månadane fått mensen 14 dagar etter eggløsning. Denne månaden fekk eg blødning to dagar etter eggløsning. Vi hadde samleie på eggløsningsdagen. Er dette vanleg mensen eller er det ein moglegheit for festeblødning? Blød i tre dager no. Blør litt mindre enn vanlig men utifrå kva eg har lest om festeblødning virka det som min mengde blødning ikkje kan identifiseres som festeblødning.

Kvinne 24
Svar

  

For å ta det med ‘Festeblødning’ først, så er det ikke noe vi leger har tro på er et reelt fenomen. Det er i en studie vist at 9% av alle gravide hadde en lett blødning i starten av graviditeten, og forskerne konstaterer: We found no support for the hypothesis that implantation can produce vaginal bleeding. Altså ingen grunn til å tro at implantasjon (feste av fosteranlegg i livmorslimhinnen) kan medføre blødning.

Du forteller at du har syklus på 40 dager, det er uvanlig. Lang syklus kan ses ved hormonforstyrrelser, jeg tenker på tilstanden PCOS (polycystisk ovarie syndrom) hvor det er sviktende eller sjelden eggløsning. Det kan også oppstå mellomblødninger. Ved PCOS kan man ikke alltid stole på eggløsningstesten. Jeg foreslår at du får målt progesteron en uke før du venter menstruasjon, det vil kunne vise om du har hatt eggløsning.

Man venter vanligvis med utredning og evt. behandling for barnløshet til det har gått ett år uten resultat. Ved sannsynlig sviktende eggløsning, kan man starte før med behandling for å stimulere eggløsning. 

Jeg kan tilføye at den fruktbare periode er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen.

Lykke til, med vennlig hilsen Mette


 

Litteratur:

Vaginal bleeding in very early pregnancy 
E.W. Harville, A.J. Wilcox, D.D. Baird, C.R. Weinberg
Human Reproduction, Volume 18, Issue 9, September 2003, Pages 1944–1947

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-