Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Får ikke menstruasjon, ønsker å bli gravid

Spørsmål

Hei. Prøver å bli gravid. Jeg sluttet på p-piller i starten av november å fikk en bortfallsblødning da. Så fikk jeg en liten blødning i romjulen. Etter dette har jeg ikke hatt mensen eller eggløsing før jeg starter på primolut i slutten av april for å ta hormonprøver. Fikk en liten blødning og 17 dager etter fikk jeg utslag på eggløsing. Nå 14 dager etter fikk jeg mensen uten tabletter/hjelp. I mellom tiden har jeg fått resept på letrozol av gyn.for å få eggløsing. Det jeg lurer veldi på er om jeg burde utsette å starte på letrozol å se om eggløsing kommer uten? Med tanke på at mensen kom uten noen form for hjelpemiddel,lurer jeg på om kroppen kanskje er begynt å komme i syklus igjen, og om eggløsingen også kanskje kommer tilbake uten tabletter? Eller burde jeg bare ta letrozol for å være sikker på at jeg får eggløsing? Har jo ikke lyst å gå glipp av en muli eggløsing etter så lang tid,men samtidi hadde det vert fantastisk om dette er tegn på at kroppen jobber selv igjen.

Kvinne 34
Svar

  

Jeg kan forstå din usikkerhet angående å se om naturen har ordnet det selv eller om du bør ta Letrozol for eggløsningsstimulering. Det vil resultat av de hormonprøver som er tatt kunne si noe om, men dessverre har jeg ikke fått opplysning om resultatene. Så det blir litt gjettverk fra min side.

P-pillen stopper samarbeidet mellom hypofyse (hjernevedhenget) og eggstokkene så de går i dvale med hensyn til modning av egg og eggløsning. Det kan ta litt tid før det kommer i gang igjen. Under årene med p-pille kan det ha skjedd noe med kroppens hormonsystem som først kommer for dagen når man slutter med p-pille. Hormonanalysen vil langt på vei ha kunnet avsløre det.

Den vanligste årsak til fravær av menstruasjon eller sjeldne menstruasjoner (som igjen betyr fravær eller sjeldne eggløsninger) er tilstanden PCOS (polycystisk ovarie syndrom). For diagnose kreves 2 av disse 3 tegn:

1. Mer enn 35 dager mellom menstruasjoner

2. Karakteristiske funn ved ultralyd (mange små eggsekker på eggstokkene)

3. Tegn på for mye mannlig hormon (kviser og/eller unormal hårvekst) eller forandring i blodprøve

Ofte vil det også foreligge overvekt hos kvinnen, og redusert følsomhet for insulin som regulerer kroppens sukkeromsetning. 

Ved PCOS er det viktig ved overvekt å få en vektnedgang, f.eks. 5 kg hvor eggløsning ofte kommer i gang av seg selv. Diabetesmidlet Metformin kan brukes i noen tilfeller for å få til eggløsning. Letrozol er aktuell behandling for å sette eggløsning i gang, hvis det ikke er tegn på at annen behandling har effekt, eller man er utålmodig.

Det blir  opp til deg i samråd med din lege å velge behandling eller å avvente. Du er 34 år, så du bør ikke vente så altfor lenge. Jeg kan ikke se at det er noe i veien for at du tar en kur med Letrozol i avvente av ny time. Du har sikkert fått beskjed om å starte på syklusdag 5, men det skjer ikke noe ved å vente en dag eller to, ev. flere dager. Følg ‘oppskriften’ du har fått av legen med hensyn til å vurdere effekten (det kan gjøres ved ulike metoder).

Jeg beklager ikke å kunne gi deg mer presis informasjon, men resultat av hormonanalyser (og når de ble tatt i forhold til foregående og etterfølgende menstruasjon) er avgjørende for å kunne styre behandlingen.

Lykke til, det kommer sikkert til å gå bra. Det at du har hatt en eggløsning er et godt tegn.

Vennlig hilsen Mette