image: Er bakovervendt livmor årsak til barnløshet?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er bakovervendt livmor årsak til barnløshet?

Spørsmål

Samboeren til min kusine har vanskelig for å bli gravid. I et tidligere forhold brukte hun p-piller for ikke å bli gravid. Nå har det vist seg at hun har en retroflektert uterus. Er dette årsaken eller hva kan eventuelt gjøres for at hun kan bli gravid?

Snarlig svar imøtesees.

Kvinne 35
Svar

Livmoren kan ligge med toppen vendt fremover (hos ca. 75%) eller bak over (hos ca. 25%), det er således det man betegner en normal variasjon å ha livmor som vender bakover eller som er retroflektert. Det er ikke årsak til at hun ikke blir gravid. Tidligere bruk av p-pille har heller ikke betydning for fruktbarheten.

Hvis man ikke har oppnådd graviditet innen ett år, kan man søke hjelp. Ved utredning av kvinnen og mannen finner man at feilen er omtrent likelig fordelt mellom kvinne og mann, og hos en tredel finner man ikke årsak.

Vanlige årsaker hos kvinnen: økende alder, hormonforstyrrelser, ødelagt eggleder (tidligere betennelse), den godartede tilstand endometriose.

Vanligste årsak hos mannen: redusert sædkvalitet

De som forsøker å bli gravide må vite at den fruktbare periode i syklus er seks dager som avsluttes ved eggløsningen som igjen er to uker før neste menstruasjon ventes. Samleie 2-3 ganger i denne periode anbefales.

Vennlig hilsen Mette

LES MER:

Se illustrasjon av ulike posisjoner livmoren kan ligge i, deriblant bakovervendt

Lommelegen - Ufrivillig barnløshet

Illustrasjonsbilde øverst: Zonda / Shutterstock / NTB