Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Endometriose som årsak til barnløshet?

Spørsmål

Vi har prøvd å få barn i 1 år nå uten å lykkes.Vi har et barn på 2,5 år fra før, som vi brukte ca 7 pp på, før det klaffet. Det er nå 1.5 år siden jeg sluttet med p-piller og har i hele pp hatt sykluser på 29–31dager. Eggløsningen min har variert fra dag 14–19.Det skal også sies at etter fødsel har ting forandret seg. Jeg har aldri vært plaget med menssmerter, men disse smertene har bare blitt verre det siste året.Jeg har hatt eggløsningssmerter både før og etter fødsel, men disse har også blitt kraftigere de siste årene. Eggløsningssmertene er så intense at det kan være vanskelig å puste, og jeg får støtsmerter når jeg setter meg ned. Samleie er ikke gjennomførbart denne dagen. De siste fire mnd har jeg også vært plaget med murring i lutealfasen.Har bakoverlent livmor. Min mor har endometriose, er dette noe jeg også kan ha? Jeg er også plaget med gjentatte soppinfeksjoner som ofte kommer rett etter mens. Jeg har tatt ulike kurer som jeg har fått med fastlege. Vi har prøvd litt forskjellig de ulike månedene; bidronninggele(kapsler), slimløsende hostesaft og de siste to mnd Letrosol(2,5 mg) som gynekologen min skrev ut. Første mnd med fikk jeg sen eggløsning og en syklus på 36 dager. Neste mnd fikk jeg eggløsning på dag 15 og en syklus på 30 dager.Denne syklusen var jeg også inne hos gynekolog på dag 14 der han så et dominerende egg. Alt så fint ut.Jeg ble likevel ikke gravid. Vi har også tatt sædkvalitetstest hjemme, og denne har vært positiv. Gynekologen har sagt at jeg ikke skal gå på Letrosol mer, men at han skal henvise oss videre til fertilitetsklinikken. For tiden er den stengt på grunn av Coronaviruset.Jeg lurer på om du har noen flere tips eller råd til oss siden klinikkene rundt om er stengt. Jeg lurer også på om det er noen forskjell på Letrosol Orifarm og Letrozol Accord? Kan jeg ta Letrozol flere mnd? Eventuelt øke dosen? Jeg har også kjøpt inn Woman`s care kremen, har du noe erfaring med den?

Kvinne 30
Svar

  

Da jeg startet lesningen av din henvendelse og kom til beskrivelse av dine smerter, så tenkte jeg med en gang at det kunne være  endometriose, og i neste setning forteller du at din mor hadde endometriose. Det er vist at det er 5-10 ganger økt risiko for endometriose hvis mor eller søster har hatt sykdommen. Så det er stor sannsynlighet for at du kan ha endometriose. Endometriose er assosiert med infertilitet, men de fleste (60-70%) har ikke problem med å bli gravid. Hos noen tar det bare lengre tid. Det er ikke noe du kan gjøre for å bedre mulighet for graviditet i og med at du har regelmessig syklus. 

Til dine spørsmål:

  • Jeg lurer også på om det er noen forskjell på Letrosol Orifarm og Letrozol Accord? Svar: Letrosol er ikke beregnet på behandling av barnløshet, men er behandling for brystkreft. Det har vist seg at det også kan fremkalle eggløsning. Jeg kan ikke si om det er forskjell på de to produkter, sannsynligvis ikke
  • Kan jeg ta Letrozol flere mnd? Eventuelt øke dosen? Svar: Letrozol brukes for å stimulere eggløsning når den ikke kommer spontant, men anbefales ikke brukt når man vet at det er normal eggløsning.
  • Jeg har også kjøpt inn Woman`s care kremen, har du noe erfaring med den? Svar: kremen inneholder progesteron, og det er ikke vitenskapelig dokumentert at den har effekt ved barnløshet. Det skal tilføyes at kremen utvinnes av meksikansk yams, en rot som også brukes ved fremstilling av hormon i p-pille.

Det er ikke detaljer om dine soppinfeksjoner, men hvis de opptrer regelmessig etter menstruasjon, kan du kanskje ta en stikkpille med Canesten i slutten av menstruasjonen? Soppinfeksjon påvirker ikke fruktbarhet.

Ved barnløshet assosiert med endometriose har hormonbehandling ingen hensikt. All hormonbehandling virker som prevensjon, og det er ikke større sjanse for å bli gravid etterpå. Fjerning av endometriose ved laparoskopi (kikkhullsundersøkelse) kan muligens bedre fruktbarheten.

Videre råd:

  • Du vet at den fruktbare periode er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen, og den er igjen ca. 14 dager før neste menstruasjon? Samleie 2-3 ganger i uken er optimalt for å treffe de mest fruktbare dager. 
  • Du bruker vel folat?
  • Overvekt og røyking er ugunstig.
  • Alkohol er sannsynligvis ikke så heldig
  • Du bør unngå medikamenter av typen NSAID (Napren, Ibux etc.) De kan ha uheldig innvirkning på eggløsningen så egget blir hengende i eggstokken

Jeg håper at du snart får komme til Fertilitetssenter hvor det vil bli vurdert om du skal ha utført laparoskopi eller om man vil gå rett på prøverørsbehandling som ofte er vellykket ved endometriose.

Det er håp om at du kan bli gravid før den tid. Lykke til!

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-