Eggløsningstest og symptomer på eggløsning, hvorfor er den ikke positiv hver måned?

Spørsmål

Hei.

Jeg hadde tidligere et spørsmål som jeg har fått et godt svar på. Deler av det følger her:

Hei. Jeg er snart 34 år og har 2 barn. I fjor sommer ble jeg gravid,men aborterte dessverre i uke 7. Gikk gjennom medisinsk abort. Vi ønsker inderlig å bli gravide igjen så fort som mulig. Syklusene varierer mellom 29-33 dager. Bruker el-tester for å fastslå eggløsningstidspunkt og med sex annenhver dag fra ca dag 12 til el-test har vært positiv og blitt negativ igjen. Leser også andre tegn på kroppen som signaliserer eggløsning. Men likevel har vi ikke lykkes ennå. .. I tillegg har jeg hatt en del murring rundt EL og før mens.
fikk time hos gynekolog mest for å avkrefte at noe var
galt. Han så fine slimhinner i forhold til syklus, friske eggstokker med egg, ingen cyster osv. Ingenting galt gynekologisk. Jeg er normal vektig og
spiser sunt. Stresser kanskje litt med å få til dette, blir veldig skuffa hver gang mensen kommer.
-------------------------------------------
Nå er vi i prøverunde 6 og har tatt el-tester som vanlig. Starter dag 14 og har tatt en ukes tid, iom at syklusen min er mellom 29-33 dager. Men denne runden får jeg bare negative el-tester. Tar de på ettermiddag/kveld. De er bare nesten poditive. Hva kan det bety? Synes det er rart om jeg skulle gått glipp av økningen i LH da jeg hver ellers får kraftig positiv el-test etterfulgt av 1-3 dager med positiv test. Er det et dårlig tegn om man har positiv el-test i 4 dager? (Sist runde fikk jeg mens 18 dager etter første knallsterke el-test.. ) Har ikke hatt like mye el-slim som jeg bruker heller denne runden. Murring/stikking nederst har vart en ukes tid, så det er vanskelig å tolke. Eneste skikkelige kjennetegnet på el er økt sex-lyst.
Bør jeg bekymre meg for fruktbarheten min?
Jeg blir litt lei av å tolke kroppen og hele tiden tro det er noe galt som gjør at vi ikke får vårt ønske oppfylt.

Svar

Heisan,
Det er lett å bli veldig fokusert på disse testene man tar for å forsøke og få oversikt over når eggløsningen skjer. Jeg opplever ofte at mange par, og da særlig kvinnen kan bli skikkelig frustrert og bruker både mye energi, tid og penger på slike tester. Du har regelmessige menstruasjoner og har nå sett at LH-test slår om og er positiv de fleste månedene. Det er imidlertid helt normalt at det ikke blir omslag hver måned på slike tester. Årsaken til dette kan være at det rekrutteres ett egg akkurat den månedene som ikke "snakker godt for seg" slik at eggløsningshormonet LH ikke blir skilt ut. Det er et sammensatt "samsnakkeri" mellom den enkelte eggcelle og i miljøet inne i eggcellen. Man tror at dette er noe av forklaringen til at det kan ta flere måneder før man blir gravid uten at noe er fundamentalt galt i det hele tatt.
Motsatt, kan testen være positiv over flere dager, dette kan skyldes at testen er slår ut selv på lave verdier (den er veldig følsom) og ved konsentrert urin.

Det er et godt utgangspunkt at undersøkelsen hos din gynekolog viste normale forhold både på eggstokkene og fin livmorslimhinne. For kvinner under 35 år med regelmessig mens og normale eggstokkreserver for alderen gir man gjerne beroligende beskjed med å ta tiden til hjelp og se an de første 12 månedene. Utifra de opplysningene du gir, synes jeg ikke du skal være bekymret for fruktbarheten din. Dersom du klarer det, tror jeg det aller best er om du legger testene vekk i en periode og prøver å få skuldrene ned og la naturen gå sin gang de neste syklusene.
Dersom det tar på tiden før du blir gravid vil neste trinn være å få mannen din til å ta en sædprøve. Dette kan dere gjerne vente med og se hva som skjer i løpet av sommeren og høsten.

Håper dette var til hjelp, ønsker dere lykke til :)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-