Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eggløsningsstimulasjon

Spørsmål

Hei igjen, Tusen takk for svar. Jeg prøver meg videre: Det ser kanskje ut til at menstruasjonen har stoppet opp etter 1,5 dag. Det skal sies at jeg aldri har hatt stor blødning, men det pleier jo å være lenger varighet enn dette. Jeg kan jo selvsagt ikke vite om det kommer mer etterhvert. Jeg blir nå veldig usikker på veien videre mtp Letrozol, da dag 3 i ny syklus vil være allerede i morgen. 1) Er det mulig å ha menstruasjon over kun 1,5 dag? 2) Skal jeg starte på Letrozol imorgen ("dag 3"), selv om jeg eventuelt ikke blør? 3) Før ny runde med Letrozol skal en jo ha negativ graviditetstest. Men kan man stole på en test ved kort lutealfase? Jeg antar jo eggløsning dag 22-24, mens menstruasjon kom dag 32. Jeg er nå på dag 33 i forrge syklus (= dag 2 i ny syklus). Jeg tok en test imorges som var negativ, men vet ikke om denne er til å stole på? 4) Dersom det anbefales å avvente Letrozol til sikker graviditetstest, når skal jeg da starte igjen? Dersom dette er menstruasjonen min (og ikke festeblødning), så vil vel Provera ha lite effekt mtp at det allerede har vært en naturlig avkasting av slimhinnen. Letrozol skal jo starte blødningsdag 3, men hvordan blir dette dersom en avventer oppstart....? 5) Er det sannsynlig med kort lutealfase også i neste syklus? Jeg håper så gjerne at du har anledning til å svare meg ikveld eller morgen tidlig. Jeg har forsøkt å nå gynekologen min idag, men hun ringer ikke tilbake da hun er så travel (jeg fikk dog en sms om at det nok "ikke betyr så mye om jeg tar 1 eller 2 tabletter neste runde"...). Jeg er fortvilet da jeg er så usikker på om jeg skal starte imorgen eller ikke. Mvh

Kvinne 29
Svar

  

De fleste av dine spørsmål kan det ikke gis klart svar på, så jeg foreslår at du gjør som vi alltid gjorde i gamle dager: holdt en måneds pause mellom stimulasjonene. Ikke helt sjelden kom det en spontan eggløsning.

Så mitt forslag er at du venter ca. en måned og ser hva som skjer. Hvis du ikke har fått ny menstruasjon innen 35 dager, så tar du en gravitest. Er den negativ, bruker du Provera og starter med Letrozol på dag 3 etter sannsynlig blødning. Er det ikke kommet blødning 3-4 dager etter Provera, så starter du med Letrozol hvis det er negativ gravitest. 

Til dine spørsmål:

1) Er det mulig å ha menstruasjon over kun 1,5 dag? Svar: det er uvanlig, men mulig

2) Skal jeg starte på Letrozol imorgen ("dag 3"), selv om jeg eventuelt ikke blør? Svar: som sagt, jeg synes du skal vente, men du kan starte hvis det er veldig viktig for deg, men du kan jo vente og starte på dag 5.

3) Før ny runde med Letrozol skal en jo ha negativ graviditetstest. Men kan man stole på en test ved kort lutealfase? Jeg antar jo eggløsning dag 22-24, mens menstruasjon kom dag 32. Jeg er nå på dag 33 i forrge syklus (= dag 2 i ny syklus). Jeg tok en test imorges som var negativ, men vet ikke om denne er til å stole på? Svar: man kan stole på en gravitest, den blir positiv noen dager før ventet menstruasjon. Hvis du hadde hatt en lutealfase på  14 dager, så ville ventet menstruasjon komme på dag 36-38 og en evt graviditet gi pos. utslag dag 34-36.

4) Dersom det anbefales å avvente Letrozol til sikker graviditetstest, når skal jeg da starte igjen? Svar: jeg vil anbefale deg å vente en måned, men hvis du ikke vil vente, så kan du starte på dag 5.

Dersom dette er menstruasjonen min (og ikke festeblødning), så vil vel Provera ha lite effekt mtp at det allerede har vært en naturlig avkasting av slimhinnen. Letrozol skal jo starte blødningsdag 3, men hvordan blir dette dersom en avventer oppstart....? Svar: du kan gjerne vente å starte til dag 5. Svar: jeg har hørt med infertilitetslegene. De tror -som jeg- ikke på det med festeblødning. Du har fått blødning til ventet tid, og du har negativ gravitest, da må man kunne utelukke at du er gravid.

5) Er det sannsynlig med kort lutealfase også i neste syklus? Svar: det er ikke mulig å uttale seg om.

Jeg håper at det var svar på dine spørsmål. Lykke til med neste forsøk.

Vennlig hilsen Mette

PS hvis du ønsker svar i løpet av noen timer, så må du legge spørsmålet for hurtigsvar. Det var helt tilfeldig at jeg åpnet ditt spørsmål i kveld og ikke ventet noen dager. Det var merket for ‘vanlig besvarelse’.