Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eggløsningsstimulasjon med Letrozol

Spørsmål

Hei! Jeg har nylig vært hos gynekolog pga uregelmessig menstruasjon. Gynekolog fant noe som kan ligne på noen få cyster på den ene eggstokken, og på bakgrunn av historikk med uregelmessig menstruasjon og funn på ultralyd ble jeg henvist til å ta blodprøver av blant annet hormoner får i finne ut om jeg kan ha PCOS. På grunn av at jeg ønsker å bli gravid fikk jeg også resept på Letrozol 2, 5 + Provera som jeg skal ta etter avtale i 4 mnd. Det jeg lurer er; Kan jeg kun velge å ta Letrozol for å få igang eggløsning, uten å ta provera? Er det ikke farlig å ta provera om jeg hadde klart å bli gravid under pågående behandling? Og, kan jeg ha PCOS på tross av at jeg ikke har andre symptomer. Jeg har lest at det er ganske vanlig med cyster på eggstokker hos kvinner nemlig. Jeg er normalvektig, sliter ikke med akne, har ikke unormal hårvekst. Det er verdt å nevne at jeg har gått på p- piller i 9 år, sluttet på disse i desember 2019. Har siden hatt en kobberspiral som jeg tok ut 5. oktober. Syklusen min de siste mnd ser slik ut: 45 dager, 32 dager, 34, dager, 33dager, 50 dager, 31, dager, og på nåværende tidspunkt har det gått 40 dager siden sist menstruasjon. Har negative graviditetstester. På forhånd takk!

Kvinne 25
Svar

  

Vanligste årsak til menstruasjonsforstyrrelser i 'fruktbar alder' er PCOS (poly cystisk ovarie syndrom) som er en hormonforstyrrelse hvor eggløsning skjer sjelden eller ikke i det hele tatt. Typisk er mer enn 35 dager mellom blødningene (fra første til første dag) eller mindre enn 10 menstruasjoner per år. For å stille diagnosen PCOS kreves 2 av disse 3 forhold;

1. Sjeldne eller helt fravær av menstruasjoner

2. Typiske forandringer på eggstokkene  med mange små ‘cyster’. Disse ‘cystene’  er under 1 cm og er noe helt annet enn de vanlige cyster på eggstokkene som har en størrelse på 3-5 cm eller mer. Det er mer korrekt å betegne dem som ‘eggsekker’. 

3. Tegn på for mye mannlig hormon, enten i blodprøve eller i hud eller ved hårvekst.

Litt for tidlig å si om du oppfyller kriteriene, men man behøver ikke å ha synlige forandringer (hud og hår). Uansett, hvis eggløsningen mangler, så er Letrozol behandling for å få i gang eggløsning

Ved PCOS med barneønske settes eggløsning i gang med Letrozol. Det er et antiøstrogen som sender signal til hypofysen om at det må produseres østrogen, noe som skjer ved eggmodningen. Hypofysehormonet FSH stimulerer til denne prosessen. 

Angående Provera så brukes det før oppstart med Letrozol hvis du ikke har spontan menstruasjon. Du må ta en graviditetstest. Er den negativ, så tar du Provera 1 tablett daglig i 10-14 dager (noen mener at kortere tid kan være tilstrekkelig). Noen dager etter at du har sluttet, vil det komme en blødning, du starter så med Letrozol som anvist fra dag 2 eller 3 i denne syklus. Lurt også å ta en gravitest før Letrozol, selv om blødning etter Provera er tegn på at du ikke er gravid. Det er ikke farlig å ta provera om man skulle være gravid, men man bør ikke ta Letrozol ved graviditet.

Det kan være litt annen informasjon du har fått fra gynekologen, men det spiller ikke så stor en rolle.

Lykke til med behandlingen

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-