Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eggløsningsslim

Spørsmål

Hei. Har et spørsmål angående utflod. Da særlig utflod rundt eggløsning og eggløsningsslim. Har prøvd å bli gravid i noen mnd nå uten hell. Stresser ikke veldig med dette og vi tar det litt som det kommer. Vi har gjerne samleie 1 gang om dagen i perioden rundt eggløsning. Jeg har en veldig pålitelig syklus mellom 28-30 dager, og kan kjenne på kroppen når jeg har eggløsning i form av mild stikking i ene siden i nedre del av magen, samt høyere temperatur en liten periode, gjerne på natten. I det siste har jeg blitt ganske tør ved samleie, kan sikkert være pga at vi har mer sex nå enn før, og også flere dager på rad. Dessuten har jeg merket at det blir mindre utflod i dagene rundt eggløsning. Den blir klarere og mer gjennomsiktig, men det kommer ikke så mye av den. Har også prøvd å fiske ut litt i denne perioden for å se om jeg kan dra det mellom fingrene, uten hell. Er dette normalt, og vil det gjøre det vanskeligere å bli gravid? Skal også sies at jeg har testet negativt for infeksjoner og kjønnssykdommer. Kan det hjelpe spermen å svømme opp hvis man er veldig våt ved samleie? Har nå kjøpt sperm-vennlig glidemiddel som jeg skal prøve, vil dette kanskje hjelpe? Eller er det rett og slett normalt å ikke få store mengder utflod i denne perioden? Første mnd vi prøvde brukte jeg eggløsningstester for å kartlegge hvilken dag eggløsningen kom på. Jeg testet gjennom hele syklusen, til ca samme tid på døgnet (rundt kl 1700) men ingen av testene ble positive. Hva kan dette komme av? Syntes det var rart at de ikke slo ut når jeg kjenner så godt på kroppen at jeg får eggløsning. Kan det være at jeg har en veldig kort periode med LH, er dette ugunstig mtp videre prøving?

Kvinne 27
Svar

  

Du er 27 år og det er en gunstig alder for å forsøke å bli gravid, men likevel er den månedlige sjanse for graviditet bare ca. 20%

Du har en regelmessig syklus, og det tyder på normal eggløsning. For å få det til, må det ha vært stor østrogenproduksjon rett før eggløsningen. Denne østrogentoppen medfører det rikelige eggløsningsslim, og østrogenet fører til at LH stiger og eggløsming utløses.. Det skulle være unødvendig med eggløsningstester. Noen ganger forvirrer de mer enn de informerer. Du har ingen mulighet for å påvirke slimet som dannes i livmorhalsen. Kåthet øker sekresjon fra skjedeveggen, ikke sekret fra livmorhalsen. Tørrhet ved samleie påvirker ikke mulighet for å kunne bli gravid. Jeg er skeptisk til glidemiddel, selv om det er ‘spermievennlig’. Det er uansett noe fremmed i miljøet i skjeden. Hvis du har tatt eggløsningstest hver dag, så skulle du ha ramt LH-stigningen ved eggløsning. Jeg har ikke hørt om kortvarig LH

En annen måte å sjekke om det har vært eggløsning, er å måle temperatur (på samme tid hver dag, helst morgen). Etter eggløsning stiger temperaturen noen streker. Det er også mulig hos legen å få målt progesteron ca. en uke før du venter menstruasjon.

Husk at de fruktbare dager er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen. Samleie 2-3 ganger i uken er optimalt.

Det er ikke alle kvinner som merker dette med eggløsningsslim, hos noen blir det kanskje inne i livmorhalsen? det stedet hvor det skal bane veien.

For å oppsummere: med så regelmessig syklus, så forventer man regelmessig eggløsning. Fravær av typisk eggløsningsslim er ikke tegn på manglende eggløsning. Du kan ikke selv påvirke dette slimet. Andre måter for å sjekke om det har vært eggløsning er stigning i temperatur (varer til neste menstruasjon) og påvisning av ev visst nivå av progesteron en uke før neste menstruasjon er ventet. 

Hvis dere ikke har oppnådd graviditet innen et år, kan dere søke hjelp.

Lykke til, vennlig hilsen Mette