Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eggløsning

Spørsmål

Jeg var hos gyn i går for UL, og det ble sett en veldig tynn slimhinne (2,3-2,5 mm). Hun kan rimelig sikkert si at jeg ikke er gravid. Den lille blødningen har altså vært menstruasjon, men jeg kunne jo dessverre ikke begynne på Letrozol dag 3 ettersom jeg måtte ha neg gravitest i forkant (nødvendig med test da jeg ikke 100% sikkert kunne vite om dette var menstruasjon siden den var litt rar. Ettersom jeg hadde sen EL og tidlig blødning, kunne heller ikke et evt Hcg-nivå måles så tidlig på en test). Jeg er nå på dag 5, og spurte i går om jeg skulle starte Letrozol på dag 5 som du foreslo. Dette trodde hun ikke gikk, hun trodde det måtte være dag 3. Vi ble enig om at jeg tar en gravitest i helgen slik at vi vet sikkert at den er til å stole på (2 uker siden EL)(selv om UL i går og mens nå gir sitt svar). Det hun nå ønsker er at jeg starter med Provera etter neg gravitest, dvs. om ca 4 dager. Dette er fordi jeg må ha blødning før oppstart med Letrozol. Jeg er nå på dag 5 i ny syklus, det er spor av blod som en menstruasjon, men veldig sparsomt og brunlig farge. Er det ikke litt merkelig å skulle ta Provera når menstruasjon har vært like i forkant? Jeg er redd dette vil «klusse til» systemet. Jeg kan jo vurdere å vente 1 måned å se om det kommer i gang av seg selv som du foreslo, men samtidig føles det litt kjipt å miste tid. Men vi gjør selvsagt det dersom det er uheldig med Provera på dette tidspunkt. I tillegg mener gyn at er det samme/jeg velger selv om jeg tar 1 eller 2 tbl med Letrozol videre. Hun tenker at selv om 1 tbl fungerte denne gang, så vet vi ikke om det gjør det neste gang. Hun sier at mulig også Progesteron stiger ytterligere dersom jeg tar 2,men hun var usikker. Er det sjanse for tykkere slimhinne og lengre lutealfase med 2 tbl, eller er dette umulig å si? Vi ønsker jo å sikre eggløsning, men samtidig ikke ta 2 tbl dersom økt risiko for tvillinger (selvsagt kjekt, men ønsker helst 1). Ønsker veldig gjerne dine tanker og anbefalinger om veien videre.

Kvinne 29
Svar

Angående østrogentoppen du hadde på dag 20, så har jeg nå sjekket i litteraturen. Eggløsning skjer 24-36 timer etter østrogentoppen. Med den informasjon, så hadde du eggløsning på dag 21 (jeg går ut fra at du fikk tatt blodprøve på dagtid?) Du fikk menstruasjon på dag 32. Lutealfasen var hos deg 11 dager og det er innenfor det normale.

Det er som sagt ingen grunn til å tro at to tabletter Letrozol får et bedre egg til å løsne, at det vil øke risiko for tvillinger (tvillingesvangerskap anses som en risikograviditet), at det vil gi bedre livmorslimhinne eller at det vil gi en lengre/bedre lutealfase.

Jeg har tidligre gitt mine anbefalinger, og det er samme råd om at du kanskje burde vente en måneds tid til det hele har roet seg ned, og se hva som skjer. Jeg har sett ganske mange eksempler på at graviditet kan skje i måneden etter en stimulasjon. Før i tiden tog det lengre tid å få svar på hormonanalyser, så da ble det automatisk lengre tid mellom stimuleringer.

Det er noe vanskelig å skulle dirigere din behandling når du søker råd fra to ulike spesialister. Din gynekolog følger korrekt det som står i oppskriften om stimulering. Jeg har utvilsomt lengre fartstid og har derfor erfaring også med 'gammeldags' behandlingsregimer som også fungerte.

Lykke til, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-