Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eggløsning?

Spørsmål

Hei igjen, Viser til dialog 5/7 (manglende menstruasjoner og barneønske) og 17/5 (stimulering til eggmodning og eggløsning). Jeg har nå hatt første runde med Letrozol. Jeg tok 1 tbl i 5 dager, samleie fra dag 8-18 og blodprøve dag 20. Fikk svar på denne idag som viste Østradiol på 904 pmol/L og Progesteron < 1.6 nmol/L. Det har altså skjedd en stor økning i østrogennivå, men ingen endring i Progesteron. Gynekologen min forslår at vi nå dobler dosen Letrozol pga manglende eggløsning. Hun sier en blødning trolig vil komme av seg selv, og hvis ikke stimulere dette med Provera i 5 dager, før ny runde med Letrozol. 1) Har du fortsatt liten tro på Letrozol? Foreslår du å starte med hormonsprøyter allerede nå fremfor nytt forsøk? 2) Kan blodverdiene antyde at eggløsning kanskje er på vei (forsinket) eller er det ingen håp denne syklusen? 3) Tror du jeg vil få en blødning av meg selv? Hvis ikke, tror du Provera vil virke? (du nevnte sist at dette ikke var sikkert) Dersom det er god sjanse for eggløsning på Letrozol, vil vi heller forsøke dette enn å gå direkte på hormonsprøyter. Dersom sjansen er svært liten føles det litt tungt å forsøke dette over lengre tid før en går i gang med sprøyter. Særlig mtp at det ikke nødvendigvis skjer en befruktning på første forsøk med sprøyter heller.... Spent på hva du tenker. På forhånd, tusen takk!

Kvinne 29
Svar

  

Jeg tolker dine blodprøver som meget bra respons på Letrozol. Østradiol på 904 pmol/L kan bare tolkes som at du er like før eggløsning, og den lave progesteron viser at det fortsatt ikke har foregått eggløsning. Jeg håper at du har hatt samleie etter dag 18, for den fruktbare periode er i seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen, og hvor det er størst sjanse i de siste tre dager før eggløsning. Jeg foreslår at du på dag 27 får målt progesteron, og jeg tipper at den viser verdi forenlig med eggløsning (progesteron over ca 7 nmol/L). Hvis du ikke har fått menstruasjon på dag 34, bør du ta en graviditetstest. Hvis du får menstruasjon og altså ikke er gravid, så starter du med samme dose Letrozol på dag 2 (evt dag 3). Hvis det har vært eggløsning, som jeg antar, så er det ikke grunn til å øke dosen.

Svar på dine spørsmål:

1) Har du fortsatt liten tro på Letrozol? Svar: jeg har stor tro på Letrozol. Jeg ser at din siste østradiol-verdi  var fra sept. 2019, den kan ha økt siden og da er det bedre sjanse for å lykkes

2) Foreslår du å starte med hormonsprøyter allerede nå fremfor nytt forsøk? Svar: Hvis du har hatt eggløsning (progesteron over ca 7 nmol/L). så er det ingen grunn til hormonsprøyter

3) Kan blodverdiene antyde at eggløsning kanskje er på vei (forsinket) eller er det ingen håp denne syklusen? Svar: Ja, så absolutt.

4) Tror du jeg vil få en blødning av meg selv? Svar: Jeg håper at du ikke får det, for da er du sannsynligvis gravid

5) Hvis ikke, tror du Provera vil virke? Svar: med så høy østrogenverdi er din livmorslimhinne stimulert så det kan bli ‘avkastning’ med menstruasjonsblødning hvis du ikke blir gravid.

Hvis du ikke blir gravid i denne syklus, så anbefaler jeg samleie annenhver dag i neste syklus. Du kan måle temperatur som vil stige noen streker etter eggløsning.

Vi krysser fingre for at du ikke får blødning og graviditetstesten er positiv 14-16 dager etter blodprøvenpå dag 20  ble tatt. Lykke til.

Vennlig hilsen Mette

PS det kunne ha vært morsomt å få resultat av progesteron-prøve, evt. graviditet eller menstruasjon

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-