Blødnings uregelmessighet etter slutt på p-piller

Spørsmål

Hei. Jeg og samboeren bestemte oss i sommer for å la naturen gå sin gang vedrørende graviditet, og jeg sluttet derfor på p-piller i slutten av september etter å ha gått på p-piller siden jeg var 13 (begynte tidlig pga mye og uregelmessig mens den gang). Jeg fikk blødning et par dager etter pillestopp. Denne syklusen varte hele 47 dager før neste mens kom i slutten av oktober. Nå, 16.desember, er jeg på dag 50 i syklusen! Er dette normalt? Hvor lang tid tar det før dette stabiliserer seg? Jeg har testet fertiliteten hos gynekologen, der hormonprøvene var fine, og jeg har masse egg. Hilsen kvinne 28

Kvinne 28
Svar

Takk for ditt spørsmål spørsmål.

Det  dreier seg om uregelmessig blødninger eller lange opphold etter lang tid med p-piller og eventuelt ønske om å bli gravid. Menstruasjoner styres av eggløsning, hver 14 dag kommer eggløsning og da forandrer hormoner seg således at man får endring i slimhinden i livmorhulen som så kan avstøtes, disse blødninger som kommer typisk hver 28 dag.

Etter at man slutter med p-piller kan det ta litt tid før denne hormon systemet kommer i gang

Det er også andre årsaker til uregelmessig blødning for eksempel de som heter PCO polycystisk ovariesyndrom mange for mange egg som ikke modnes ferdig i eggstokken og dermed forstyrrer det cyklus. 

Det ble sagt at du hadde mange egg og det kan være et uttrykk for at du kanskje kan ha PCO Jeg vil foreslå at du går til din egen lege og tar noen blodprøver som heter LH og fsh disse kan avklare om du har pco syndrom.

Ellers så kan man regulere menstruasjon inn med andre tabletter av typen noe som heter provera ( samme hormon som produseres etter eggløsning) disse tas i 10 dager hver 14 dag og dette skaper en normal syklus. 

Sannsynligvis så kommer du deg i gang igjen med normale mestruasjoner. Man kan også gi eggløsnings stimulerende hormoner. Jeg synes du skal snakke med din lege om det disse hormonene det heter Clomivid.  Jeg vil regne med at du snart kommer igang helt av seg selv men du kan eventuelt ta disse prøver som jeg har anbefalt. 

Takk for ditt spørsmål og jeg håper du har fått forklaring på noen av dine problemer