Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blir ikke gravid

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 33 år som har har to barn (6 og 10 år) med samme mann (39 år). Har hatt hormonspiral Jaydess siden 2014, byttet i 2017 og fjernet august 2019. Forsøkt å bli gravid (samme mann) siden september 2019. De to første svangerskap skjedde på første forsøk, men vi er jo en del år eldre nå. Min BMI er også økt fra 22 til 28 siden første barn. Vi er begge friske og raske, ingen kjente sykdommer eller medisiner. Vi røyker/snuser ikke. Tar kosttilskudd møllers total og folat. Drikker 2-3 glass vin i helgene, mindre eller ingenting når jeg venter på menstruasjon. Drikker 1-2 kopper kaffe om dagen. Trener regelmessig og spiser balansert. Har regelmessig menstruasjon, gjennomsnittlig 25 dagers syklus, varierer fra 23-27 dager. Blør imidlertid mye mindre nå enn tidligere, og opplever blodet som brunt og klumpete. Det kan ha vært sånn helt siden jeg fjernet spiral i fjor, men synes det har blitt ekstra brunt og klumpete de siste 4-5 syklusene. Tok celleprøve i august i fjor, samt ul, alt uten anmerkning. Har noen måneder brukt eggløsningstest og fått utslag på begge hormoner på dag 12. Har også merket at jeg har mye eggløsningsslim rundt dag 12 og har hatt sex både i dagene før og etter dette. Jeg synes det er rart at jeg ikke blir gravid og føler at livet er på vent. Jeg frykter at jeg har blitt infertil. Har blitt henvist til fertilitetsutredning på sykehus, men det er mange måneders ventetid og jeg frykter ytterligere venting grunnet situasjonen rundt covid-19. Har du noen tanker rundt hva dette kan skyldes? Tenker særlig på brun og klumpete mens så godt som hele syklusen (5-6 dager), er dette normalt? Det var ikke sånn før. Har lest at Jaydess kan skade livmorslimhinnen.. Håper på svar.

Kvinne 33
Svar

  

Du har forsøkt å bli gravid i 7 måneder uten at det har lykkes. Som du selv er inne på, så er du blitt eldre, og med alderen tar det lengre tid å oppnå resultat. Ved 22 år er den månedlige sjanse for vellykket graviditet 30-35%, ved 33 år ca. 15%. Så med alderen må man være mer tålmodig. Du lever fornuftig. Så lenge menstruasjonssyklus er normal, så betyr vektøkningen ikke noe. Du har tydeligvis eggløsning, men er dere klar over at den fruktbare periode er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen? Ved samleie 2-3 ganger i uken er det ikke nødvendig med eggløsningstester etc., da treffer dere de fruktbare dager. Du har i høst vært på ultralyd og fikk sjekket at alt var normalt. Man har utelukket en polypp i livmoren? Den kan endre blødning og redusere fruktbarheten. Jeg bemerker at du har hatt blindtarmsoperasjon i utlandet. En blindtarmsbetennelse og operasjon kan ødelegge egglederne. Egglederfunksjonen kan undersøkes ved røntgen eller ved ultralyd. 

Til dine spørsmål:

· Har du noen tanker rundt hva dette kan skyldes? Svar: som sagt, jeg tenker på egglederne.

· Tenker særlig på brun og klumpete mens så godt som hele syklusen (5-6 dager), er dette normalt? Det var ikke sånn før. Svar: du mener hele menstruasjonen, ikke syklusen? Hvis livmoren ser normal ut på ultralyd, så vil jeg ikke legge vekt på dette.

· Har lest at Jaydess kan skade livmorslimhinnen. Kommentar: Hvis en hormonspiral kunne skade livmorslimhinnen, så ville den ikke være tillatt. Hormonet har heller en beskyttende effekt på livmorslimhinnen. Det er ikke redusert fruktbarhet etter fjerning av hormonspiral i forhold til andre som prøver å oppnå graviditet.

Vanligvis venter man ett år med utredning for barnløshet. Du har allerede fått time. Jeg ser at du i august 2019 var til gynekolog, kanskje du kan få en ny time i påvente av kontroll på sykehuset og evt. få ny ultralyd av livmoren og vurdering ang. videre undersøkelse av egglederne? Det er mange avbestillinger hos leger i disse tider, så det skulle være kort ventetid.

Lykke til, vennlig hilsen Mette 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-